Chrupiący Smażony Kurczak Maślankowy

Chrupiący Smażony Kurczak Maślankowy

Składniki:

  • 2 funty kurczaka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka maślanki
  • Olej roślinny (wystarczy na pokrycie kurczaka), około 1 kwarty
  • )

    Instrukcja:

    1. Wymieszaj mąkę, sól, paprykę i pieprz. Zanurz kurczaka w maślance, a następnie w mące. Smaż kurczaka na oleju, zaczynając na średnim ogniu, następnie, gdy kurczak się zrumieni, zmniejsz ogień do średniego i smaż dodatkowo 30 do 35 minut, aż kurczak będzie gotowy (około 150-155 stopni F wewnętrznie), od czasu do czasu obracając.