Chudy Smażony Ryż Wegetariański

Chudy Smażony Ryż Wegetariański

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 szklanka pieczarki, posiekane
  • 6-7 małych odcisków, pokrojonych w okrągłe krążki
  • 1/4 szklanki zielonej cebuli biała część, posiekana (Zachowaj posiekaną zieloną część zielonej cebuli do dekoracji)
  • 1 marchewka, pokrojona na małe kawałki
  • 1 mała papryka, pokrojona na małe kawałki
  • 1 łyżka sos sojowy o niskiej zawartości sodu
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej wok lub patelnię na średnim poziomie i dodaj 1 łyżeczka oleju. Do tego dodać mielony imbir i 1 łyżeczkę mielonego czosnku.
    2. Smażyć, aż zacznie pachnieć, ale nie spali się.
    3. Dodać kawałki pieczarek. Gotuj do miękkości przez 5-6 minut. Odłóż grzyby razem z sokami do miski.
    4. Rozgrzej wok ponownie dodaj 1 łyżeczkę oleju. Do tego dodać pozostały czosnek.
    5. Smażyć aż zacznie pachnieć i dodać wszystkie warzywa. Wymieszaj wszystko na dużym ogniu.
    6. Dodaj sól, czarny pieprz i odrobinę sosu sojowego. Wrzuć do sierści i pozwól im gotować przez kilka minut, aż staną się miękkie, ale nie miękkie. Chcesz, aby warzywa były ugotowane, ale lekko chrupiące. Teraz dodaj zimny, już ugotowany ryż i zamieszaj, aby wszystko się połączyło. Zrób to delikatnie ręką.
    7. Poczekaj, aż ryż się rozgrzeje na średnim ogniu.
    8. Dodaj pozostałą 1 łyżeczkę oleju wraz z solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym .
    9. Dodaj grzyby i tofu (jeśli używasz).
    10. Wymieszaj wszystko razem. Wymieszaj i posmakuj.
    11. Udekoruj posiekanymi zielonymi częściami zielonej cebuli i sezamem.