Ciasta Maślane Owsiane

Ciasta Maślane Owsiane

Składniki:

  • 1/2 szklanki chipsów toffi
  • szklanki posłodzonego kokosa
  • 3/4 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 1 ciasto
  • 3/4 szklanki płatków owsianych staromodnych lub szybko gotujących się, nie instant
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki (½ patyczka) niesolonego masła, stopiony
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Przygotuj ciasto i wstaw do lodówki, aż będzie wystarczająco jędrne, aby się rozwałkować, około 1 godziny.Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na -calowe koło z posypanym mąką wałkiem do ciasta. Odwróć ciasto na 9-calowej standardowej patelni do ciasta, włóż ciasto do formy bez rozciągania i wyrzeźbij brzeg w pionowy grzbiet.
    2. Umieść je w zamrażarce na 15 minuty. Rozgrzej piekarnik do 375 stopnia F.
    3. Połącz jajka, cukier, syrop kukurydziany i masło w dużej misce. Używając miksera elektrycznego, ubijaj na średnich obrotach, aż dobrze się połączy, około 30 sekund. Wymieszaj płatki owsiane, kokos, mąkę, chipsy toffi, orzechy i wanilię.
    4. Wlej nadzienie do schłodzonej skorupki ciasta.
    5. Ułóż ciasto na środku ruszt piekarnika i piecz przez 30 minuty. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni F i obróć ciasto 180 stopni.
    6. Piecz do środka ustawić, 15 do 15 minut. Po zakończeniu górna część ciasta będzie ciemnozłotobrązowa i chrupiąca. Lekko szturchnij ciasto. Nadzienie nie powinno poruszać się falami.
    7. Przełóż ciasto na ruszt i ostudź.
    8. Podawaj ledwo ciepłe lub w temperaturze pokojowej.