Ciasteczka Imbirowe – bezglutenowe, bez soi, wegańskie

Ciasteczka Imbirowe – bezglutenowe, bez soi, wegańskie

Składniki:

  • 1 szklanka organicznego ciemnobrązowego cukru
  • 3/4 szklanki organicznego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki organicznej melasy
  • 3 łyżki grubego ekologicznego musu jabłkowego
  • 2 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (ja używam Bobs Red Mill Gluten Free All Purpose Blend)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw do dyni
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik Temperatura do 350 stopni F
    2. Przygotować 3 półblachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia, odstawić.
    3. W małej płytkiej miski dodaj cukier trzcinowy do obtoczenia.
    4. W małej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną, odłóż na bok.
    5. W mikserze z łopatką przystawki lub miski za pomocą miksera ręcznego, połącz ciemnobrązowy cukier, olej kokosowy, melasę i mus jabłkowy. Najpierw ustaw niską prędkość, aby uniknąć rozpryskiwania, a następnie ustaw średnią prędkość na 2 minuty lub do całkowitego połączenia.
    6. Dodawaj mąkę powoli, tylko jedną trzecią mieszanki na raz, aby zapewnić właściwe mieszanka składników.
    7. Rozłóż kawałek woskowanego papieru lub pergaminu o szerokości około 1 stopy, aby umieścić zwinięte ciasteczka przed posypaniem cukrem.
    8. Rozwałkuj na 1 calowe kulki z lekkim naciskiem, jak klopsiki.
    9. Kiedy wszystkie zostaną uformowane w kulki, przenieś je do miski z cukrem (tyle, ile zmieścisz na raz), a następnie lekko przykryj cukrem. Upewnij się, że masz wszystkie strony. Powtarzaj, aż całe ciasto na ciasteczka zostanie uformowane.
    10. Ułóż posmarowane cukrem ciasto na blachy do pieczenia.
    11. Dociśnij delikatnie, aby lekko wgiąć górę.
    12. Piecz przez 9- minut.
    13. Pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia przez 350 minut przed przeniesieniem na stojak chłodzący do całkowitego ostygnięcia.
    14. Można przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić przez miesiąc w hermetycznym pojemniku.