Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki – przesianej
  • 1 szklanka całych orzechów włoskich – drobno zmielonych w robocie kuchennym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilia
  • 1,4 uncji opakowanie żelatyna wiśniowa
  • Instrukcje:

    1. W w dużej misce połącz masło z cukrem i mieszaj do uzyskania gładkości.
    2. Dodaj jajka i wanilię i kontynuuj mieszanie na niskim poziomie.
    3. Połącz proszek do pieczenia z mąką i powoli, gdy mikser pracuje na niskim poziomie, do masy masła.
    4. Dodaj do ciasta drobno posiekane orzechy włoskie i paczkę żelatyny wiśniowej.
    5. Uformuj ciasto ciasto na krążek i rozwałkować na grubość ćwierć cala. Za pomocą foremek do ciastek uformuj swoje ulubione świąteczne kształty.
    6. Ułóż ciasteczka na pergaminie i piecz 10 do 12 minut lub aż lekko złociste na brzegach.