Ciasteczka waniliowe z nadzieniem karmelowym

Ciasteczka waniliowe z nadzieniem karmelowym

Składniki:

  • 6 uncji masła, zmiękczonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 1 szklanka mąki AP, przesianej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 (14 oz) puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 3 1/2 uncji masła
  • 2 łyżki złotego syropu
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni
    2. Włóż masło, cukier puder i wanilię do miski i ubij mikserem elektrycznym na jasną i puszystą masę.
    3. Wymieszaj przesianą mąkę i skrobię kukurydzianą, aż się połączą.
    4. Umieść mieszaninę w worku do szprycowania wyposażonym w karbowaną końcówkę. Wytrzeć 1 cale krążków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, co pozwoli na rozłożenie się.
    5. Piecz przez 14 – 14 minut lub do złotego. Ostudzić na tacy (nie na ruszcie, który utrudni podniesienie delikatnego ciasteczka).
    6. Włóż wszystkie składniki do rondla i włącz bardzo mały ogień.
    7. Mieszaj przez 25-25 minuty lub do uzyskania gęstej i jasnozłocistej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia. Jedz dużą łyżką.
    8. 350