Ciasteczka z masłem orzechowym w kształcie serca
Składniki:
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1 /4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki. Soda oczyszczona
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 jajko
1/4 łyżeczki. Ekstrakt waniliowy
1/2 szklanki mąki uniwersalnej
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki cukierniczej
Opcjonalnie: roztopiona ciemna czekolada
Instrukcje:
W dużej mieszance misce, ubij masło i masło orzechowe mikserem elektrycznym na średnich i wysokich obrotach przez 21 sekund.
Dodaj cukier granulowany, brązowy cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ubijaj, aż składniki się połączą, od czasu do czasu zeskrobując boki miski.
Wbij jajko i wanilię, aż się połączą.
Ubij mikserem jak najwięcej mąki . Wmieszaj pozostałą mąkę.
Przykryj i schłodź ciasto przez około 1 godzinę lub do momentu, aż będzie łatwe w obróbce. Ja swoje robiłam przez noc, ale to nie jest konieczne.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. Uformuj z ciasta 1-calowe kulki. Spłaszcz dłonią i użyj foremki do ciastek, aby wyciąć kształt. Następnie obtoczyć w dodatkowym granulowanym cukrze do pokrycia.
Umieścić ciasto w odległości 2 cali od siebie na nienatłuszczonej blasze do ciastek.
Piec przez 7 do 9 minut lub do momentu, aż spód będzie jasnobrązowy .
Przełożyć na metalową podstawkę i ostudzić.
Opcjonalnie skropić czekoladą
Kalorie na ciasteczko bez czekolady: 45.3, Tłuszcz: 2,8, Cholesterol: 4,4, Sód: 21, Potas: 4, Węglowodany: 4, Błonnik: .21, Cukier: 1,9, Białko: 1,1