Ciastko pomarańczowo-figowe z polewą karmelową

Ciastko pomarańczowo-figowe z polewą karmelową

Składniki:

  • 2 szklanki mąki AP
  • 1t proszku do pieczenia
  • 1/4t kardamonu
  • 3 jajka
  • 6 świeżych fig, przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki, podgrzanych 30 sekund w kuchence mikrofalowej
  • 2 pępek pomarańcze
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki masła niesolonego – (½ patyczka) roztopionego
  • 1/2t ekstraktu waniliowego
  • 4 szklanki wody
  • Instrukcje:

    1. Będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 9 cali lub tortownicy o wysokości co najmniej 2 cali, spryskanej sprayem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posyp 2 tonami cukru. Rozgrzej piekarnik do 350 FZestuj jedną pomarańczę i dodaj skórkę do miski.
    2. Odetnij obie skórki, usuwając wszystkie miąższ i pokrój w ćwierć cale.
    3. Pokrój figi na pół.
    4. Połącz miękkie masło, skórkę pomarańczową i cukier. Ubijaj na puszystą masę.
    5. Dodaj jajka, gęstą śmietanę i ekstrakt waniliowy.Dobrze ubij.Przesiej pozostałe suche składniki do ciasta i delikatnie wmieszaj.
    6. Ułóż figę na patelnię i plastry pomarańczy i nałóż ciasto na wierzch. Delikatnie rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni i postukaj w patelnię, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i upewnij się, że ciasto wejdzie we wszystkie szczeliny między plasterkami owoców na dnie.
    7. Piecz w 350 F przez około czterdzieści pięć minut lub do momentu, gdy tester wyjdzie czysty.
    8. Niech ostygnie przed odwróceniem ciasto na ruszt, aby całkowicie ostygło. Gdy ciasto stygnie, przygotuj sos karmelowy.
    9. Połącz cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu. Gdy cukier przybierze złocisto-bursztynowy kolor, wyłącz podgrzej i dodaj podgrzaną śmietankę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Sos zareaguje gwałtownie i zacznie bulgotać; to normalne. Kontynuuj mieszanie i dodaj masło. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
    10. Posmaruj polewą ciasto, gdy karmel jest jeszcze ciepły.Pozostaniesz sosu karmelowego. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce. Podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 15-15 sekundy przed użyciem. Na talerzu można skropić sosem przed podaniem kawałka ciasta.
    11. 350