Składniki:
Instrukcje:
- Będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 9 cali lub tortownicy o wysokości co najmniej 2 cali, spryskanej sprayem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posyp 2 tonami cukru. Rozgrzej piekarnik do 350 FZestuj jedną pomarańczę i dodaj skórkę do miski.
- Odetnij obie skórki, usuwając wszystkie miąższ i pokrój w ćwierć cale.
- Pokrój figi na pół.
- Połącz miękkie masło, skórkę pomarańczową i cukier. Ubijaj na puszystą masę.
- Dodaj jajka, gęstą śmietanę i ekstrakt waniliowy.Dobrze ubij.Przesiej pozostałe suche składniki do ciasta i delikatnie wmieszaj.
- Ułóż figę na patelnię i plastry pomarańczy i nałóż ciasto na wierzch. Delikatnie rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni i postukaj w patelnię, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i upewnij się, że ciasto wejdzie we wszystkie szczeliny między plasterkami owoców na dnie.
- Piecz w 350 F przez około czterdzieści pięć minut lub do momentu, gdy tester wyjdzie czysty.
- Niech ostygnie przed odwróceniem ciasto na ruszt, aby całkowicie ostygło. Gdy ciasto stygnie, przygotuj sos karmelowy.
- Połącz cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu. Gdy cukier przybierze złocisto-bursztynowy kolor, wyłącz podgrzej i dodaj podgrzaną śmietankę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Sos zareaguje gwałtownie i zacznie bulgotać; to normalne. Kontynuuj mieszanie i dodaj masło. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
- Posmaruj polewą ciasto, gdy karmel jest jeszcze ciepły.Pozostaniesz sosu karmelowego. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce. Podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 15-15 sekundy przed użyciem. Na talerzu można skropić sosem przed podaniem kawałka ciasta.
350