Ciasto anielskie z lukrem cytrynowym

Ciasto anielskie z lukrem cytrynowym

Składniki:

  • 160 gramów Mąka tortowa, przesiewana
  • 1 szklanka cukru cukierniczego, przesiewana
  • 9 duże jajko białka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki Sól
  • 330 gram Cukier (ja używam) tylko 200 gramy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 160C/330F. Białka ubić na pianę, dodać sól, sok z cytryny i ekstrakty.
    2. Dodawać po trochu cukru; Kontynuuj ubijanie, aż białka będą lśniące i sztywne. Za pomocą gumowej szpatułki stopniowo dodawaj mąkę po 1/3, aż mąka się połączy. Upewnij się, że używasz prawdziwego ruchu składania, delikatnie obracając szpatułkę od dna miski do góry, składając powietrze przy każdym pociągnięciu, w przeciwieństwie do ubijania lub mieszania.
    3. Wlej ciasto do miski nienatłuszczona, 26cm rurka.
    4. Piecz godzinę lub do momentu, gdy wierzch będzie złocistobrązowy. Gdy ciasto będzie gotowe, odwróć formę do góry dnem i zawieś jej lejek na szyjce butelki.
    5. Sgotuj około 1 godziny.Gdy ciasto stygnie przygotować polewę. W małej miseczce wymieszaj cukier cukierniczy, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
    6. Odstaw na dziesięć minut przed polewą ciasta, ponieważ trochę zgęstnieje.