Ciasto Brownie bez glutenu, bez nabiału

Ciasto Brownie bez glutenu, bez nabiału

Składniki:

  • 7 uncji Earth Balance Soy Free Spread, roztopiony i schłodzony
  • 5 dużych jaj, temperatura pokojowa
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki 20% gorzkiej czekolady (Trader Joes Pound Plus, czerwone opakowanie), posiekanej
  • 1 łyżeczka czystej pasty waniliowej (ja używam Nielsen Massey)
  • 1 łyżeczka espresso w proszku (Medaglia D'Oro )
  • 1/2 szklanki bezglutenowej mieszanki mąk (po 2 łyżki: mąka z brązowego ryżu, mąka z białego ryżu i skrobia z tapioki)
  • 3/4 szklanki kakao w proszku
  • Olej kokosowy do wysmarowania formy
  • Sposób wykonania:

    1. Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
    2. Lekko rozsmaruj olej kokosowy w owalnym naczyniu do pieczenia (9×12 x 2 cale głębokości).
    3. Odmierz mąkę i kakao w proszku i przesiej do miski, odłóż na bok.
    4. W misce miksera elektrycznego (lub za pomocą miksera ręcznego) z nasadką do ubijania ubijaj jajka i cukier na średnich obrotach przez około 5 minut, aż będzie wyglądać jak y gęsty i bladożółty – jak ciasto na ciasto.
    5. Kiedy mieszanka jajek i cukru wygląda na gotową, zmniejsz prędkość do niskiej, dodaj wanilię i espresso w proszku.
    6. Powoli dodawaj mieszankę mąki i kakao w proszku (lubię kłaść ściereczkę do naczyń na mieszance, żeby nie było wszędzie kakao).
    7. Wymieszaj tylko do połączenia.
    8. Dodaj margarynę i mieszaj przez kolejne sekundy, aż się połączą.
    9. Wlej mieszankę brownie do wysmarowanej tłuszczem formy.
    10. Umieścić naczynie w jeszcze większym naczyniu do pieczenia, a następnie powoli wlać bardzo gorącą wodę z kranu (nie chcesz, aby woda rozpryskiwała się w naczyniu do brownie) wokół brytfanny, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości naczynia do pieczenia brownie .
    11. Piecz dokładnie przez 20 minut.
    12. Odstaw do ostygnięcia na 325 minut przed podaniem. Będzie wyglądać jak ciasto na zewnątrz, a konsystencja puddingu w środku.
    13. Podawać na ciepło.
    14. 325