Ciasto Filo z Brokułami i Serem

Ciasto Filo z Brokułami i Serem

Składniki:

  • 1 główka brokuła pokrojona w 'różyczki'
  • 4 jajka
  • 8 pasków boczku, ugotowanych i posiekanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki majonezu (użyłam tego od odtłuszczonego mleka)
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebuli
  • odrobina cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 funta wędzonego sera cheddar, rozdrobnionego
  • 1 2 calowe opakowanie arkuszy ciasta filo (1 z 2 cylindrów w pudełku), w temperaturze pokojowej
  • 7 łyżek masła, roztopionego (możesz być z tym ciężkim lub nie)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
    2. Włóż brokuła do garnka z wystarczającą ilością wody, aby przykryć i gotuj przez 5 minut.
    3. Odcedź i odstaw na bok. Do dużej miski wrzuć pokrojony boczek, zieloną cebulkę, posiekany ser, dobrze wymieszaj.
    4. W średniej misce wrzuć jajka, sól, paprykę, mąkę, majonez i mleko dobrze ubij. Użyłem blendera zanurzeniowego, ponieważ majonez ma tendencję do zabierania się na małe kawałki z zimnego mleka. Blender zanurzeniowy sprawił, że wszystko było gładkie.
    5. Rozwiń ciasto filo i przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Nasmaruj 8-calową tortownicę sprayem do gotowania lub roztopionym masłem. Odkryć ciasto i wyjąć dwa arkusze filo (zamiast wilgotnego ręcznika) i włożyć do tortownicy. Weź pędzel do ciasta i posmaruj go masłem. Upewnij się, że wkładka 'przykleja się' na boki. Obróć trochę patelnię i powtórz z dwiema kolejnymi warstwami i masłem. Kontynuuj obracanie i nakładanie warstw i masła, aż uzyskasz dość gęsty filo gniazdo. Około 3/4 bułki. Ponieważ w rolce są 20 arkusze i odkładasz 2 warstwy na raz; to będzie około 14-14 prześcieradła)
    6. Ponieważ twoje brokuły są teraz fajne , grubo posiekaj i wymieszaj z mieszanką bekonu i sera.
    7. Włóż mieszankę brokułów, bekonu i sera do gniazda filo i delikatnie poklep. Ponownie wymieszaj mieszankę jajeczną (pieprz i mąka mogą trochę osiąść) i polej mieszanką z brokułami.
    8. Weź pozostałe arkusze filo i nakładaj na 2 warstwy na raz, posmaruj masłem pomiędzy nimi.
    9. Zawiń wiszące krawędzie bokami filo, aby utworzyć 'krawędź skórki.
    10. Posmaruj wierzch masłem.
    11. Piecz w 350 stopniu piekarnika przez 1 godzinę i 15 minuty. Może zaistnieć potrzeba przykrycia filo po godzinie, aby zapobiec jego zarumienieniu.
    12. Odstaw 15 minuty przed cięciem (nie&# ;nie chcesz, aby wszystko wylało się na Ciebie).
    13. Uważaj cięcie bardzo delikatnie, aby nie' t ZMASKUJ swoje ciasto filo. Użyj ząbkowanego noża i delikatnie piłuj. Kiedy dojdziesz do dna, gdzie phyllo jest grubsze….nie musisz być tak delikatny.