Ciasto gruszkowo-imbirowe do góry nogami

Ciasto gruszkowo-imbirowe do góry nogami

Składniki:

  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki cukru Muscovado
  • ½ szklanki cukru Demerara
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki obrane , startego imbiru
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • 4-5 średnich do dużych dojrzałych gruszek, obrana, wydrążona i poćwiartowana wzdłuż
  • 1 szklanka soli
  • 1 kostka niesolonego masła, stopiona
  • Instrukcja:

    1. Nasmaruj 9-calową miskę sprężynową i wyrównaj spód 10-calowe koło z pergaminu.
    2. Połącz masło, brązowy cukier i cynamon w średnim rondlu. Roztopić masło na średnim ogniu przez około 1 minutę.
    3. Wlać masę do przygotowanej tortownicy, całkowicie pokrywając pergaminem.
    4. Ułożyć pokrojone w ćwiartki gruszki na na wierzch mieszanki masła z cukrem, układając kawałki ciasno w ozdobne kółko. W dużej misce krem ​​masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i brązowy cukier przez 3-5 minut, aż będzie gładkie.
    5. Dodaj starty imbir i ubijaj jeszcze 1 minutę.
    6. Dodaj jajka pojedynczo, upewniając się, że każde jajko jest w pełni połączone przed dodaniem kolejnego.
    7. Dodaj syrop klonowy lub miód i ubij do pełnego wymieszania. Mieszanka będzie wyglądać tak, jakby się łamała lub ścinała, ale połączy się, gdy dodasz suche składniki. W osobnej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
    8. Ubij do pełnego połączenia. Naprzemiennie dodawaj do ciasta niewielkie ilości mąki i maślanki, mieszając i składając gumową szpatułką, aż suche składniki dokładnie się wchłoną. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta.
    9. Wlej i zeskrob ciasto na blachę wyłożoną gruszką, wygładzając górę gumową szpatułką.
    10. Piecz ciasto w 325F przez około 1 godzinę i 45 minuty, aż szpikulec włożony do środka ciasta wyjdzie czysty.
    11. Pozwól ciasto schłodzić na patelni przez 10 minut na ruszcie. Przykryj patelnię talerzem do serwowania; następnie ostrożnie odwróć je razem. Zwolnij boki patelni i wyjmij ją. Delikatnie zdejmij dno garnków z ciasta i oderwij pergamin. Pozwól ciastu ostygnąć i podawaj na ciepło.