Składniki:
Instrukcja:
- Nasmaruj 9-calową miskę sprężynową i wyrównaj spód 10-calowe koło z pergaminu.
- Połącz masło, brązowy cukier i cynamon w średnim rondlu. Roztopić masło na średnim ogniu przez około 1 minutę.
- Wlać masę do przygotowanej tortownicy, całkowicie pokrywając pergaminem.
- Ułożyć pokrojone w ćwiartki gruszki na na wierzch mieszanki masła z cukrem, układając kawałki ciasno w ozdobne kółko. W dużej misce krem masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i brązowy cukier przez 3-5 minut, aż będzie gładkie.
- Dodaj starty imbir i ubijaj jeszcze 1 minutę.
- Dodaj jajka pojedynczo, upewniając się, że każde jajko jest w pełni połączone przed dodaniem kolejnego.
- Dodaj syrop klonowy lub miód i ubij do pełnego wymieszania. Mieszanka będzie wyglądać tak, jakby się łamała lub ścinała, ale połączy się, gdy dodasz suche składniki. W osobnej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Ubij do pełnego połączenia. Naprzemiennie dodawaj do ciasta niewielkie ilości mąki i maślanki, mieszając i składając gumową szpatułką, aż suche składniki dokładnie się wchłoną. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta.
- Wlej i zeskrob ciasto na blachę wyłożoną gruszką, wygładzając górę gumową szpatułką.
- Piecz ciasto w 325F przez około 1 godzinę i 45 minuty, aż szpikulec włożony do środka ciasta wyjdzie czysty.
- Pozwól ciasto schłodzić na patelni przez 10 minut na ruszcie. Przykryj patelnię talerzem do serwowania; następnie ostrożnie odwróć je razem. Zwolnij boki patelni i wyjmij ją. Delikatnie zdejmij dno garnków z ciasta i oderwij pergamin. Pozwól ciastu ostygnąć i podawaj na ciepło.