Ciasto Kawowe Dyniowe

Ciasto Kawowe Dyniowe

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 C. – Brązowy cukier
  • 1/3 c pokrojone zimne masło,
  • 1 laska (1/2 c) masło o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 Jajko
  • 2 – Ubite jajka
  • 1 C. – Mąka
  • 1/16 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki orzechów pekan
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki Wanilia
  • Instrukcje:

    1. Na początek rozgrzej piekarnik do 325 stopni. Posmaruj masłem lub posmaruj 9x blachę do ciasta i odstaw ją na bok. W misce wymieszaj 1 jajko, puree z dyni, 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę cynamonu , 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i około 1/16 łyżeczki imbiru i goździków..
    2. Ubij je na gładką konsystencję i odstaw na bok .W innej misce wymieszaj ze sobą 2 łyżki mąki, 3/4 łyżki cukru i łyżeczkę sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Odłóż to również na bok. W misce ubij razem 3 jajka, 1 patyczek (1/2 szklanki) masła o temperaturze pokojowej i łyżeczkę wanilii. Ubij je na gładką masę.
    3. Wymieszaj połowę masy mąki z masłem. Po połączeniu wymieszaj w filiżance kwaśnej śmietany. Zakończ mieszając pozostałą mieszankę mąki.
    4. Połącz je aż do wymieszania, pamiętając o zeskrobaniu miski gumową szpatułką.
    5. Rozłóż połowę ciasta na dnie formy do ciasta. Następnie ostrożnie rozprowadź na wierzchu masę dyniową. Nałóż pozostałe ciasto na wierzch dyni i delikatnie rozprowadź, najlepiej jak potrafisz. Możesz mieć małą dynię zerkającą przez nią, to jest całkiem w porządku. Teraz ostatni akcent. W robocie kuchennym wymieszaj 1 porcję brązowego cukru, 1/3 porcji zimnego masła, łyżeczkę i pół cynamonu i pół szklanki orzechów pekan. Zmiksuj składniki razem kilka razy, aż się kruszą i połączą.
    6. Posyp tą mieszanką wierzch ciasta.
    7. Piecz przez 60-60 minut, lub do momentu, gdy ciasto sprawdzi się na środku wykałaczką. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury zbliżonej do pokojowej. Rozkoszuj się filiżanką kawy… w końcu to ciasto kawowe! Ilość porcji zależna od tego, jak je pokroisz.
    8. 325