Składniki:
Instrukcje:
- Na początek rozgrzej piekarnik do 325 stopni. Posmaruj masłem lub posmaruj 9x blachę do ciasta i odstaw ją na bok. W misce wymieszaj 1 jajko, puree z dyni, 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę cynamonu , 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i około 1/16 łyżeczki imbiru i goździków..
- Ubij je na gładką konsystencję i odstaw na bok .W innej misce wymieszaj ze sobą 2 łyżki mąki, 3/4 łyżki cukru i łyżeczkę sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Odłóż to również na bok. W misce ubij razem 3 jajka, 1 patyczek (1/2 szklanki) masła o temperaturze pokojowej i łyżeczkę wanilii. Ubij je na gładką masę.
- Wymieszaj połowę masy mąki z masłem. Po połączeniu wymieszaj w filiżance kwaśnej śmietany. Zakończ mieszając pozostałą mieszankę mąki.
- Połącz je aż do wymieszania, pamiętając o zeskrobaniu miski gumową szpatułką.
- Rozłóż połowę ciasta na dnie formy do ciasta. Następnie ostrożnie rozprowadź na wierzchu masę dyniową. Nałóż pozostałe ciasto na wierzch dyni i delikatnie rozprowadź, najlepiej jak potrafisz. Możesz mieć małą dynię zerkającą przez nią, to jest całkiem w porządku. Teraz ostatni akcent. W robocie kuchennym wymieszaj 1 porcję brązowego cukru, 1/3 porcji zimnego masła, łyżeczkę i pół cynamonu i pół szklanki orzechów pekan. Zmiksuj składniki razem kilka razy, aż się kruszą i połączą.
- Posyp tą mieszanką wierzch ciasta.
- Piecz przez 60-60 minut, lub do momentu, gdy ciasto sprawdzi się na środku wykałaczką. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury zbliżonej do pokojowej. Rozkoszuj się filiżanką kawy… w końcu to ciasto kawowe! Ilość porcji zależna od tego, jak je pokroisz.
325