Ciasto malinowo-orzechowe

Ciasto malinowo-orzechowe

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki siemienia lnianego
  • )

  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ do 1/3 szklanki malin dżem do mieszania
  • ¼ szklanki płatków owsianych, opcjonalnie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru turbinado
  • 2 łyżeczki wanilii
  • ¼ szklanki orzechów włoskich, kruszonych
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 i nasmaruj patelnię 8×8.
    2. Połącz wszystkie mokre składniki (mleko , len, wanilia, syrop, olej).
    3. Odstawiaj do mielenia orzechów włoskich.
    4. Ubij razem z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
    5. Połowę ciasta wlać do przygotowanej patelni. Używając łyżki, nałóż linie dżemu na ciasto i wymieszaj ciasto za pomocą noża.
    6. Wylej resztę ciasta na wierzch.
    7. Wymieszaj kruszonkę posypka: wrzuć orzechy włoskie do torebki i zmiażdż, aż rozkruszą się na okruchy wielkości grochu. Jeśli używasz, wymieszaj z mąką owsianą, cynamonem, cukrem i płatkami owsianymi. Wymieszaj łyżkę oleju, aż wszystko zacznie się łączyć–mieszanka powinna być krucha.
    8. Posyp równomiernie wierzch ciasta i upiecz 375 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni i lekko odskoczy po dotknięciu.
    9. Podawaj na ciepło.