Składniki:
)
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 375 i nasmaruj patelnię 8×8.
- Połącz wszystkie mokre składniki (mleko , len, wanilia, syrop, olej).
- Odstawiaj do mielenia orzechów włoskich.
- Ubij razem z sodą oczyszczoną, cynamonem i solą.
- Połowę ciasta wlać do przygotowanej patelni. Używając łyżki, nałóż linie dżemu na ciasto i wymieszaj ciasto za pomocą noża.
- Wylej resztę ciasta na wierzch.
- Wymieszaj kruszonkę posypka: wrzuć orzechy włoskie do torebki i zmiażdż, aż rozkruszą się na okruchy wielkości grochu. Jeśli używasz, wymieszaj z mąką owsianą, cynamonem, cukrem i płatkami owsianymi. Wymieszaj łyżkę oleju, aż wszystko zacznie się łączyć–mieszanka powinna być krucha.
- Posyp równomiernie wierzch ciasta i upiecz 375 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni i lekko odskoczy po dotknięciu.
- Podawaj na ciepło.