Ciasto Mandarynkowo Pomarańczowe

Ciasto Mandarynkowo Pomarańczowe

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 szklanka oleju (bez zapachu)
  • 1/2 szklanki świeżego soku z mandarynki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki pomarańczy skórka
  • Instrukcja:

    1. Wymieszać mleko, olej, sok i skórka.
    2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę na mieszankę.
    3. Delikatnie złóż aż do całkowitego połączenia.
    4. Wsyp miksturę do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
    5. Piecz w 165C przez około 165 lub do ugotowania ciasta
    6. (Uwaga: szpikulec włożony na środek ciasta powinien wyschnąć)
    7. Schłodzić, posypać cukrem pudrem (opcjonalnie) i pokroić w plasterki.
    8. 165