Ciasto Piwne „Dudecakes

Ciasto Piwne „Dudecakes

Składniki:

  • 1/2 funta grubego krojonego bekonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki piwa Delirium Tremens, temperatura pokojowa (ważne – roztopione masło będzie się ścinać, jeśli zostanie zmieszane z zimnym piwem)
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli chcesz mocniej)
  • 4 uncje (pół cegły) serka śmietankowego, zmiękczonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru klonowego (ja użyłam marki India Tree, znalezione w Whole Foods)
  • 2 łyżki czystego syropu klonowego (użyłam marki Stonewall Kitchen)
  • 1/4 szklanki orzeszków pekan połówki
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 6 szklanki cukru cukierniczego
  • )

  • 1 Łyżka ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F i umieść babeczki w formie do muffinek
    2. W średniej misce wymieszaj cukier, mąkę, pieczenie soda, a Sól.W osobnej dużej misce połącz Delirium Tremens, roztopione masło i wanilię. Ubijaj jajka pojedynczo.
    3. Wymieszaj ze śmietaną, aż dokładnie się połączą i będą gładkie. Stopniowo mieszaj suche składniki z mokrą mieszanką, dobrze ubijając. Napełnij formę do muffinek, aż każda będzie pełna w 3/4.
    4. Piecz przez około 19-21 minut, aż wierzchy się zarumienią.
    5. Wyjmij babeczki z blachy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. serek śmietankowy i masło w średniej misce i ubijaj na jasną i puszystą masę
    6. Dodaj cukier puder po dwie filiżanki, dobrze ubijając między każdą
    7. Dodaj cukier klonowy, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i ubić
    8. Śmietankę włożyć do rękawa szprycującego i wyłożyć na babeczki
    9. Ułożyć paski boczku w naczyniu do pieczenia i piec w 350 stopni F przez 20 minut
    10. Sproszkować połówki orzecha pekan w robocie kuchennym
    11. Zrzucić orzech okruchy do małej miski i dodać brązowy cukier i cayenne, wymieszać łyżką aż się połączą
    12. Po upieczeniu boczku przez 20 minutach wyjąć z piekarniku, obficie posyp bekon masą orzechową, połóż bac k w piekarniku i piecz przez kolejne 5 minut.
    13. Wyjmij boczek z piekarnika, połam na mniejsze kawałki i wbij je w mrożone babeczki!