Ciasto Rozmarynowo Oliwkowe Z Ciemną Czekoladą

Ciasto Rozmarynowo Oliwkowe Z Ciemną Czekoladą

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 uncji półsłodkiej lub słodko-gorzkiej czekolady w kawałkach ½ cala
  • 3 jajka
  • 1 1 /2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego rozmarynu
  • 3/4 szklanki mleka (użyłam 2%)
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350. Linia 9-calowa tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
    2. Wymieszaj pierwsze pięć suchych składników w dużej misce. Odstaw na bok.W drugiej dużej misce ubij jajka.
    3. Dodaj oliwę z oliwek, mleko i rozmaryn i ponownie ubij.Złóż mokre składniki na suche, delikatnie mieszając, aż się połączą.Wymieszaj posiekaną czekoladę.
    4. Wlać ciasto na przygotowaną patelnię.
    5. Posyp pozostałą czekoladą i 1 łyżką cukru.
    6. Piecz około 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka będzie czysta. Ciasto będzie nieco blade. W tym momencie umieść ciasto pod brojlerem, aby skarmelizować cukier, zrumienić koronę i nadać ciastu ładny chrupiący wierzch. Ciasto ostrożnie pod pieczeniem. Jedz ciepłe, schłodzone lub zimne. Przechowasz (resztki? Hah) zawinięte w folię.