Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła, zimnego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 8 średnich Śliwki, połówki
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • Instrukcja:

    1. Wymieszaj mąkę z cukrem i pokrój masło za pomocą blendera do ciast.
    2. Dodaj jedno jajko i mieszaj widelcem, aż się zmiksują. Wklep do 9-calowej patelni quiche i posyp posiekanymi orzechami.
    3. Na wierzchu połóż połówki śliwek. Ubij dwa jajka, śmietanę i cukier.
    4. Zalej nadzieniem śliwki.
    5. Piecz w 10 przez 1-1/4 godziny, następnie zrumień w 375 przez 10 minuty.