Ciasto Warstwowe Mokka Z Nadzieniem Czekoladowo-Rumowym

Ciasto Warstwowe Mokka Z Nadzieniem Czekoladowo-Rumowym

Składniki:

  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki śmietanki tatarskiej
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 3 duże jajka oddzielone
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • kubek ciemnego rumu
  • szczypta soli
  • 2 uncje półsłodkiej czekolady posiekanej osobno
  • 18 uncji półsłodkiej czekolady drobno posiekanej, plus
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 1 łyżka niesłodzonego proszku kakaowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 szklanki śmietanki do ubijania
  • Instrukcja:

    1. Do nadziewania i toppingu: Wymieszaj pierwsze 3 składniki w ciężkim dużym rondlu na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i pojawi się śmietana gotować.
    2. Zdejmij z ognia.
    3. Dodaj 20 uncji czekolady; ubijaj, aż się rozpuszczą i będą gładkie.
    4. Ubij rum i wanilię.
    5. Przenieś 1 szklankę ciepłej czekolady do małej miski; Pozostałe 2 uncje czekolady wymieszaj w misce i odstaw na wierzch. Pokrywa; odstawić w temperaturze pokojowej.
    6. Przenieś pozostałą mieszankę czekolady do dużej miski do nasDla syropu: Wymieszaj wodę i cukier w małym rondlu na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
    7. Usuń z ognia; wymieszać z rumem. Przykryj i odstaw na 1 dzień. Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Masło 9 na 9 na 2 cale metalowej patelni do pieczenia. Dno linii z woskowanym papierem; papier maślany.
    8. Połącz w filiżance wanilię i kawę mieloną; zawirować, aby rozpuścić kawę. Przesiej mąkę, kakao i sodę do małej miski. Używając miksera elektrycznego, ubij żółtka i 1/2 szklanki cukru w ​​średniej misce do uzyskania bardzo gęstej i jasnej barwy, około 3 minut. Ubij mieszankę waniliowo-kawową. Używając czystych, suchych ubijaków, ubij w dużej misce białka, śmietanę i sól, aż uformują się miękkie piki. Stopniowo dodawać pozostałą 1/4 szklanki cukru, ubijając, aż będzie sztywna, ale nie sucha. Złóż 1/3 białek do mieszanki z żółtkami. Złożyć połowę mieszanki mąki. Złóż połowę pozostałych białek, następnie pozostałą mieszankę mąki, a następnie pozostałe białka.
    9. Przełóż ciasto na przygotowaną patelnię; delikatnie rozsmarować do równomiernej grubości.
    10. Piecz ciasto do momentu, aż napuszy się, a tester włożony do środka wyjdzie czysty, około 18 minut. Schłodzić na patelni na ruszcie (ciasto może się lekko skurczyć).
    11. Pokrój wokół patelni, aby poluzować ciasto. Wyjdź na powierzchnię roboczą; odkleić papier. Długim ząbkowanym nożem pokrój ciasto poziomo na pół.
    12. Ułóż 1 połowę, przeciętą stroną do góry, na półmisku.
    13. Skrop połowę syropu (około 3 1/ 2 łyżki) mikserem elektrycznym, ubijaj zimne nadzienie czekoladowe, aż będzie gęste i jaśniejsze, w czasie krótszym niż 1 minuta.
    14. Rozłóż całe nadzienie równomiernie na warstwie ciasta, wyrównując z bokami ciasta (nadzienie będzie miał grubość około 1 cala).
    15. Skropij pozostały syrop na ściętą stronę drugiej warstwy ciasta.
    16. Ułóż warstwę syropem do dołu, na wierzchu nadzienia; naciśnij, aby przykleić. Podgrzej polewę na małym ogniu, aż będzie można ją nalewać.
    17. Wylej polewę na wierzch ciasta. Za pomocą małej szpatułki rozprowadź posypkę na krawędzie, uważając, aby się nie rozlała. Schłodzone ciasto do 1 dnia, luźno przykryte folią lub kopułą ciasta po 2 godzinach.
    18. Pokrój ciasto na 16 kwadraty i podawaj.Ten przepis daje 16 porcje. Komentarze: Ten niezwykle bogaty deser inspirowany jest klasycznym ciastem Rigo Jancsi, nazwanym na cześć legendarnego węgierskiego skrzypka cygańskiego. Zrób to z jednodniowym wyprzedzeniem, aby smaki mogły się połączyć.
    19. 350