Składniki:
Instrukcja:
- Do nadziewania i toppingu: Wymieszaj pierwsze 3 składniki w ciężkim dużym rondlu na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i pojawi się śmietana gotować.
- Zdejmij z ognia.
- Dodaj 20 uncji czekolady; ubijaj, aż się rozpuszczą i będą gładkie.
- Ubij rum i wanilię.
- Przenieś 1 szklankę ciepłej czekolady do małej miski; Pozostałe 2 uncje czekolady wymieszaj w misce i odstaw na wierzch. Pokrywa; odstawić w temperaturze pokojowej.
- Przenieś pozostałą mieszankę czekolady do dużej miski do nasDla syropu: Wymieszaj wodę i cukier w małym rondlu na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Usuń z ognia; wymieszać z rumem. Przykryj i odstaw na 1 dzień. Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Masło 9 na 9 na 2 cale metalowej patelni do pieczenia. Dno linii z woskowanym papierem; papier maślany.
- Połącz w filiżance wanilię i kawę mieloną; zawirować, aby rozpuścić kawę. Przesiej mąkę, kakao i sodę do małej miski. Używając miksera elektrycznego, ubij żółtka i 1/2 szklanki cukru w średniej misce do uzyskania bardzo gęstej i jasnej barwy, około 3 minut. Ubij mieszankę waniliowo-kawową. Używając czystych, suchych ubijaków, ubij w dużej misce białka, śmietanę i sól, aż uformują się miękkie piki. Stopniowo dodawać pozostałą 1/4 szklanki cukru, ubijając, aż będzie sztywna, ale nie sucha. Złóż 1/3 białek do mieszanki z żółtkami. Złożyć połowę mieszanki mąki. Złóż połowę pozostałych białek, następnie pozostałą mieszankę mąki, a następnie pozostałe białka.
- Przełóż ciasto na przygotowaną patelnię; delikatnie rozsmarować do równomiernej grubości.
- Piecz ciasto do momentu, aż napuszy się, a tester włożony do środka wyjdzie czysty, około 18 minut. Schłodzić na patelni na ruszcie (ciasto może się lekko skurczyć).
- Pokrój wokół patelni, aby poluzować ciasto. Wyjdź na powierzchnię roboczą; odkleić papier. Długim ząbkowanym nożem pokrój ciasto poziomo na pół.
- Ułóż 1 połowę, przeciętą stroną do góry, na półmisku.
- Skrop połowę syropu (około 3 1/ 2 łyżki) mikserem elektrycznym, ubijaj zimne nadzienie czekoladowe, aż będzie gęste i jaśniejsze, w czasie krótszym niż 1 minuta.
- Rozłóż całe nadzienie równomiernie na warstwie ciasta, wyrównując z bokami ciasta (nadzienie będzie miał grubość około 1 cala).
- Skropij pozostały syrop na ściętą stronę drugiej warstwy ciasta.
- Ułóż warstwę syropem do dołu, na wierzchu nadzienia; naciśnij, aby przykleić. Podgrzej polewę na małym ogniu, aż będzie można ją nalewać.
- Wylej polewę na wierzch ciasta. Za pomocą małej szpatułki rozprowadź posypkę na krawędzie, uważając, aby się nie rozlała. Schłodzone ciasto do 1 dnia, luźno przykryte folią lub kopułą ciasta po 2 godzinach.
- Pokrój ciasto na 16 kwadraty i podawaj.Ten przepis daje 16 porcje. Komentarze: Ten niezwykle bogaty deser inspirowany jest klasycznym ciastem Rigo Jancsi, nazwanym na cześć legendarnego węgierskiego skrzypka cygańskiego. Zrób to z jednodniowym wyprzedzeniem, aby smaki mogły się połączyć.
350