Ciasto z musem kawowym

Ciasto z musem kawowym

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej (570 cal)
  • 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki brandy (20 cal)
  • 1 łyżka brandy (40 cal)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru, niepakowane (140 cal)
  • 1 1/2 szklanki twarogu (330 cal)
  • szczypta kremu tatarskiego
  • 8 uncji gorzkiej czekolady (1090 cal)
  • 4 białka jaj (60 cal)
  • 3 jaja oddzielone (210 cal)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( cal)
  • 1/2 szklanki mleka (65 cal )
  • 2/3 szklanki mleka (65 cal)
  • 1 łyżka sosu malinowego (40 cal)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 /2 szklanki cukru (570 cal)
  • 3/4 szklanki + 3 łyżki cukru (720 cal)
  • 3/4 szklanki niesolonego masła lub margaryny w temperaturze pokojowej (1220 cal)
  • 1 łyżeczka v ekstrakt z anilli (10 cal)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (75 cal)
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki wody
  • Instrukcja:

    1. Na ciasto
    2. Rozgrzej piekarnik do 350F. Posmaruj masłem 9-centymetrową formę do ciasta. W misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj razem. Utrzeć masło i 3/4 szklanki cukru mikserem lub ciężką drewnianą łyżką.
    3. Ubij żółtka, mleko i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka.
    4. Ubij mieszankę mąki po 1/2 szklanki na raz. Nie przepracowuj.Ubijaj białka i śmietanę z tatarem przez około 2 minuty, aż uzyskasz miękkość. Następnie dodaj pozostałe 3 łyżki cukru i ubijaj do uzyskania średniej masy.
    5. Ubij jedną czwartą masy jajecznej do masy maślanej, aby ją rozjaśnić. Złóż resztę masy z białek za pomocą gumowej szpatułki.
    6. Rozłóż ciasto na blasze i piecz około 40- minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
    7. Pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut na tortownicy, a następnie przenieść na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygło. Gdy ciasto ma temperaturę pokojową, włożyć 4 wykałaczki z 4 stron ciastek, aby zaznaczyć środek. Długim nożem do chleba pokrój ciasto na 2 połówki wzdłuż wykałaczek. Dla syropu
    8. Wymieszaj dokładnie cukier z wodą i brandy, aż cały cukier się rozpuści.
    9. Włóż do lodówki, aż ciasto będzie gotowe do złożenia. Gdy mus kawowy będzie gotowy za pomocą pędzla do ciasta rozprowadź syrop na 2 połówkach i pozwól mu moczyć się przez 3-5 minut przed dodaniem musu. Dla musu
    10. Namocz żelatynę w 1/4 szklanki wody przez 3 minuty, podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1/2 minuty.
    11. Odstaw na 3 minuty, woda żelatynowa stanie się całkowicie przejrzysta.
    12. Dodaj Kawę rozpuszczalną w 2 łyżkach ciepłej wody, mieszaj, aż się rozpuści. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj twarożek na gładką masę.
    13. Dodaj brandy, kawę, esencję waniliową, 1/ 4 szklanki cukru i żelatynę i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    14. Ubij 4 białka jajek z kremem tartarskim do uzyskania miękkości.
    15. Dodaj pozostałą 1/4 szklanki cukru i ubijaj do średnich pików. Białka złóż do masy serowej.
    16. Rozłóż 1/2 musu na pierwszej warstwie ciasta, po nasączeniu syropem.
    17. Ułóż drugą warstwę ciasta na wierzchu musu i rozprowadź pozostały mus na wierzchu i po bokach. Do wygładzenia musu bardzo wygodnie jest użyć szpatułki offsetowej.Chłodź ciasto w lodówce przez około 3 godziny, aż mus stwardnieje.Do ganache
    18. Połam czekoladę na małe kawałki.
    19. Zalej czekoladę syropem malinowym.W małym rondelku podgrzej mleko, aż się zagotuje.
    20. Zalej czekoladę mlekiem i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa o jednolitej konsystencji.
    21. Pozostaw ganache do ostygnięcia przez około 5 minut, aż lekko się rozgrzeje i polej ciasto. Nie wlewaj gorącego ganache, bo mógłby stopić mus. Schłodź ciasto jeszcze 3 godziny.
    22. 1220