Składniki:
Instrukcja:
- Na ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 350F. Posmaruj masłem 9-centymetrową formę do ciasta. W misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj razem. Utrzeć masło i 3/4 szklanki cukru mikserem lub ciężką drewnianą łyżką.
- Ubij żółtka, mleko i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka.
- Ubij mieszankę mąki po 1/2 szklanki na raz. Nie przepracowuj.Ubijaj białka i śmietanę z tatarem przez około 2 minuty, aż uzyskasz miękkość. Następnie dodaj pozostałe 3 łyżki cukru i ubijaj do uzyskania średniej masy.
- Ubij jedną czwartą masy jajecznej do masy maślanej, aby ją rozjaśnić. Złóż resztę masy z białek za pomocą gumowej szpatułki.
- Rozłóż ciasto na blasze i piecz około 40- minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
- Pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut na tortownicy, a następnie przenieść na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygło. Gdy ciasto ma temperaturę pokojową, włożyć 4 wykałaczki z 4 stron ciastek, aby zaznaczyć środek. Długim nożem do chleba pokrój ciasto na 2 połówki wzdłuż wykałaczek. Dla syropu
- Wymieszaj dokładnie cukier z wodą i brandy, aż cały cukier się rozpuści.
- Włóż do lodówki, aż ciasto będzie gotowe do złożenia. Gdy mus kawowy będzie gotowy za pomocą pędzla do ciasta rozprowadź syrop na 2 połówkach i pozwól mu moczyć się przez 3-5 minut przed dodaniem musu. Dla musu
- Namocz żelatynę w 1/4 szklanki wody przez 3 minuty, podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 1/2 minuty.
- Odstaw na 3 minuty, woda żelatynowa stanie się całkowicie przejrzysta.
- Dodaj Kawę rozpuszczalną w 2 łyżkach ciepłej wody, mieszaj, aż się rozpuści. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj twarożek na gładką masę.
- Dodaj brandy, kawę, esencję waniliową, 1/ 4 szklanki cukru i żelatynę i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ubij 4 białka jajek z kremem tartarskim do uzyskania miękkości.
- Dodaj pozostałą 1/4 szklanki cukru i ubijaj do średnich pików. Białka złóż do masy serowej.
- Rozłóż 1/2 musu na pierwszej warstwie ciasta, po nasączeniu syropem.
- Ułóż drugą warstwę ciasta na wierzchu musu i rozprowadź pozostały mus na wierzchu i po bokach. Do wygładzenia musu bardzo wygodnie jest użyć szpatułki offsetowej.Chłodź ciasto w lodówce przez około 3 godziny, aż mus stwardnieje.Do ganache
- Połam czekoladę na małe kawałki.
- Zalej czekoladę syropem malinowym.W małym rondelku podgrzej mleko, aż się zagotuje.
- Zalej czekoladę mlekiem i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa o jednolitej konsystencji.
- Pozostaw ganache do ostygnięcia przez około 5 minut, aż lekko się rozgrzeje i polej ciasto. Nie wlewaj gorącego ganache, bo mógłby stopić mus. Schłodź ciasto jeszcze 3 godziny.
1220