Cienkie miętówki dla alergików

Cienkie miętówki dla alergików

Składniki:

  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki +3 łyżki Hershey' kakao w proszku Special Dark
  • 1/2 szklanki +2 Łyżki bezmlecznego, sojowego tłuszczu piekarskiego
  • 5 łyżek nabiałowych darmowy, bezsojowy tłuszcz do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki zamiennika jajka Ener-G zmieszanego z 2 łyżkami wody
  • 1 1/2 szklanki my Basic Gluten-Free Mąka Mix ( lub Authen
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 3/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
  • Instrukcja:

    1. Odmierzyć mieszankę mąki, dużą łyżką nabrać mąkę do miarki kubek, a następnie wyrównaj wierzchem noża.
    2. Ubij gumą ksantanową, kakao w proszku, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
    3. Ubij dobrze, rozbijając wszelkie grudki proszku kakaowego.Odłóż na bok.W misce stojaka mi xer wyposażony w nasadkę łopatkową, ubijaj tłuszcz piekarski i cukier granulowany na średnich obrotach, około 2 minuty do uzyskania puszystej konsystencji.
    4. Dodaj ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy i zamiennik jajka i mieszaj do połączenia, około 30 sekund.
    5. Dodaj suche składniki do miksera stojącego, w dwóch partiach, mieszając na średnich i niskich obrotach, aż do całkowitego połączenia, zeskrobując boki miski w razie potrzeby. Za pomocą gumowej szpatułki przenieś ciasto na arkusz pergaminu. Uformuj kulkę.
    6. Przetnij na pół i przenieś jedną połowę na drugi arkusz pergaminu. Przykryj oba wierzchnie arkusze papieru pergaminowego i dłonią wciśnij ciasto w krążki.
    7. Rozwałkuj ciasto do grubości 1/8 cala. Lubię do tego używać moich zaufanych wałków do ciasta.
    8. Przełóż rozwałkowane ciasto na deskę do krojenia lub tace i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aż stanie się twarde.Rozgrzej piekarnik do 325F.
    9. Wyjmij jeden arkusz ciasta z lodówki i oderwij górny arkusz pergaminu. Używając 1-calowego krajalnicy do ciastek, wyciąć ciasteczka.
    10. Przełóż na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, umieszczając ciasteczka w odstępach około 1 cala. Możesz użyć szpatułki do lukru, aby przenieść ciasteczka. Powinno się zmieścić około ciastek na blasze do pieczenia.
    11. Piecz na środku piekarnika minut, do zestalenia.
    12. Przenieś tackę do stojaka chłodniczego i pozostaw do ostygnięcia na blasze 5 minut, przed przeniesieniem ciastek do stojaka chłodniczego, aby ostygły do ​​temperatury pokojowej. Powtórz z pozostałym ciastem, zbierając resztki i ponownie wałkując, aż zużyjesz wszystko. Czasem je rozwałkuję i wstawiam do zamrażarki na kilka minut, aby ponownie stwardniało. Gdy ciasteczka ostygną do temperatury pokojowej, wrzuć je wszystkie do bezpiecznego pojemnika do zamrażania i włóż do zamrażarki, bez przykrycia na około 30 minut na relaks. Uprości to proces powlekania.
    13. Połącz kawałki czekolady i tłuszcz w misce przeznaczonej do kuchenek mikrofalowych i rozpuść w kuchence mikrofalowej, zatrzymując się, aby mieszać co około 30 sekundy , łącznie przez około 2 minuty. Nie rozgotowuj, ponieważ czekolada łatwo się przypala.
    14. Wyjmij z kuchenki mikrofalowej i mieszaj, aż będzie gładka.
    15. Dodaj ekstrakt z mięty pieprzowej i dobrze wymieszaj.
    16. Wyjmij garść wafli czekoladowych z zamrażarki. Będziesz tworzyć te pliki cookie pojedynczo. Wrzuć jedno ciasteczko do roztopionej mieszanki czekoladowej. Użyj widelca, aby go odwrócić, aby obie strony były teraz pokryte. Za pomocą widelca wyjmij ciastko z mieszanki czekoladowej i przejedź dnem widelca wzdłuż krawędzi miski, wycierając dodatkowe krople czekolady. Połóż powlekane ciastko na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Powtarzaj, aż pokryjesz wszystkie ciasteczka. Można pozostawić je w temperaturze pokojowej, ale przyspieszam ten proces, wkładając je do lodówki na około 30 minut, aż do zestalenia. Po zestaleniu się ciasteczek przechowuj je w hermetycznym pojemniku, między warstwami pergaminu lub papieru woskowanego. Przechowuj je w lodówce lub, w przypadku dłuższego przechowywania, przechowuj je w zamrażarce
    17. 325