Składniki:
Instrukcja:
- Odmierzyć mieszankę mąki, dużą łyżką nabrać mąkę do miarki kubek, a następnie wyrównaj wierzchem noża.
- Ubij gumą ksantanową, kakao w proszku, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
- Ubij dobrze, rozbijając wszelkie grudki proszku kakaowego.Odłóż na bok.W misce stojaka mi xer wyposażony w nasadkę łopatkową, ubijaj tłuszcz piekarski i cukier granulowany na średnich obrotach, około 2 minuty do uzyskania puszystej konsystencji.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy i zamiennik jajka i mieszaj do połączenia, około 30 sekund.
- Dodaj suche składniki do miksera stojącego, w dwóch partiach, mieszając na średnich i niskich obrotach, aż do całkowitego połączenia, zeskrobując boki miski w razie potrzeby. Za pomocą gumowej szpatułki przenieś ciasto na arkusz pergaminu. Uformuj kulkę.
- Przetnij na pół i przenieś jedną połowę na drugi arkusz pergaminu. Przykryj oba wierzchnie arkusze papieru pergaminowego i dłonią wciśnij ciasto w krążki.
- Rozwałkuj ciasto do grubości 1/8 cala. Lubię do tego używać moich zaufanych wałków do ciasta.
- Przełóż rozwałkowane ciasto na deskę do krojenia lub tace i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aż stanie się twarde.Rozgrzej piekarnik do 325F.
- Wyjmij jeden arkusz ciasta z lodówki i oderwij górny arkusz pergaminu. Używając 1-calowego krajalnicy do ciastek, wyciąć ciasteczka.
- Przełóż na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia, umieszczając ciasteczka w odstępach około 1 cala. Możesz użyć szpatułki do lukru, aby przenieść ciasteczka. Powinno się zmieścić około ciastek na blasze do pieczenia.
- Piecz na środku piekarnika minut, do zestalenia.
- Przenieś tackę do stojaka chłodniczego i pozostaw do ostygnięcia na blasze 5 minut, przed przeniesieniem ciastek do stojaka chłodniczego, aby ostygły do temperatury pokojowej. Powtórz z pozostałym ciastem, zbierając resztki i ponownie wałkując, aż zużyjesz wszystko. Czasem je rozwałkuję i wstawiam do zamrażarki na kilka minut, aby ponownie stwardniało. Gdy ciasteczka ostygną do temperatury pokojowej, wrzuć je wszystkie do bezpiecznego pojemnika do zamrażania i włóż do zamrażarki, bez przykrycia na około 30 minut na relaks. Uprości to proces powlekania.
- Połącz kawałki czekolady i tłuszcz w misce przeznaczonej do kuchenek mikrofalowych i rozpuść w kuchence mikrofalowej, zatrzymując się, aby mieszać co około 30 sekundy , łącznie przez około 2 minuty. Nie rozgotowuj, ponieważ czekolada łatwo się przypala.
- Wyjmij z kuchenki mikrofalowej i mieszaj, aż będzie gładka.
- Dodaj ekstrakt z mięty pieprzowej i dobrze wymieszaj.
- Wyjmij garść wafli czekoladowych z zamrażarki. Będziesz tworzyć te pliki cookie pojedynczo. Wrzuć jedno ciasteczko do roztopionej mieszanki czekoladowej. Użyj widelca, aby go odwrócić, aby obie strony były teraz pokryte. Za pomocą widelca wyjmij ciastko z mieszanki czekoladowej i przejedź dnem widelca wzdłuż krawędzi miski, wycierając dodatkowe krople czekolady. Połóż powlekane ciastko na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Powtarzaj, aż pokryjesz wszystkie ciasteczka. Można pozostawić je w temperaturze pokojowej, ale przyspieszam ten proces, wkładając je do lodówki na około 30 minut, aż do zestalenia. Po zestaleniu się ciasteczek przechowuj je w hermetycznym pojemniku, między warstwami pergaminu lub papieru woskowanego. Przechowuj je w lodówce lub, w przypadku dłuższego przechowywania, przechowuj je w zamrażarce
325