Ciepłe Ciasto Cytrynowo-Makowe Z Czekoladowym Centrum Ganache

Ciepłe Ciasto Cytrynowo-Makowe Z Czekoladowym Centrum Ganache

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki maku
  • 4 duże żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 14 łyżki masła niesolonego, roztopionego
  • 5 dużych białek jaj
  • 3 uncje słodko-gorzkiej czekolady, pokrojone na ½ uncji kawałki
  • Instrukcje :

    1. Ustaw ruszt na środku piekarnika i rozgrzej do 400 stopni. Lekko posmaruj sześć 6-uncjowych kokilek, posyp cukrem i ułóż na blasze do pieczenia.
    2. W małej misce wymieszaj mąkę, skórkę cytryny i mak; odstaw na bok.
    3. W 4-1/2 litrowej misce miksera elektrycznego o dużej wytrzymałości, używając drucianej nasadki do biczowania, ubijaj żółtka i cukier, aż mieszanina będzie blada i utworzy wstążkę, gdy bicz jest uniesiony.
    4. Umieść białka jajek w średniej misce bez tłuszczu i za pomocą ręcznego miksera elektrycznego ubij białka na miękkie szczyty.
    5. Złóż mieszankę mąki do mieszanki żółtka i cukru, następnie dodaj roztopione masło i delikatnie wymieszaj, aż się połączą. Złóż białka, aż się połączą. Napełnij każdą z przygotowanych kokilek do 3/4 objętości i umieść na środku ciasta kawałek czekolady o pojemności 1 uncji.
    6. Piecz przez 14 minuty lub do jędrności. Schłodzić na ruszcie przez 5 minut. Delikatnie odwróć ciasto na talerz deserowy i podawaj na ciepło
    7. 400