Ciepłe Mieszane Okruszki Jagodowe

Ciepłe Mieszane Okruszki Jagodowe

Składniki:

  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki lekko zapakowanego jasnobrązowego cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 2 ½ łyżki wody
  • 3 duże jajka
  • 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 funty truskawek, obranych i przekrojonych na pół (8 filiżanek)
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła niesolonego, zmiękczonego
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 F. W dużej misce wrzuć truskawki z cukrem, sokiem z cytryny, mieszanką skrobi kukurydzianej i pozostaw jagody na 15 minuty, aż soki z jagód wypłyną. bit.
    2. Wlej owocowe nadzienie do szklanego lub ceramicznego naczynia do pieczenia o wymiarach 9 na 13 i umieść na solidnej blasze do pieczenia, aby złapać wszelkie przepełnione ciasto lub kruszonki. W międzyczasie przygotuj kruszonkę.
    3. Wymieszaj wszystkie składniki w średniej misce. Palcami rozbij masło i uformuj grudki lub grudki.
    4. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj w średniej misce. Ubijaj masło z cukrem na średnich obrotach na jasną i puszystą masę, około 3 minuty.
    5. Dodawaj jajka, po jednym, dobrze ubijając między dodawaniem. Wmieszaj ekstrakt waniliowy i zeskrob do miski.
    6. Dodaj suche składniki do ciasta w 3 porcjach na przemian z maślanką. Jeśli nie masz maślanki, możesz użyć jogurtu jako zamiennika!
    7. Rozłóż ciasto na nadzieniu owocowym do brzegów naczynia do pieczenia.
    8. Obficie posyp z bułką tartą i piecz na środku piekarnika przez 1 godzinę i 15 minuty. Nadzienie owocowe będzie bulgotało, posypka powinna być złocista i sprawdź wysmażenie wbijając wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysty, gotowe! Pozostaw ciasto do ostygnięcia na stojaku chłodzącym. Możesz podawać na ciepło z gałką lodów lub jeść bez dodatków.
    9. 350