Ciorba de Perisoare – Romanina Klopsiki Kwaśna Zupa

Ciorba de Perisoare – Romanina Klopsiki Kwaśna Zupa

Składniki:

  • 1/4 kg mielonej wołowiny
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 łodyga selera, w plastrach
  • 1 jajko
  • 1 jajko, ubite
  • świeża pietruszka
  • Sok z cytryny do smaku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli posiekana
  • 1 cebula posiekana
  • 1 pasternak pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki niegotowanego ryżu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej olej w garnku, dodaj wszystkie warzywa i podsmaż na średnim ogniu, aż zmiękną. Włożyć koncentrat pomidorowy i wymieszać.
    2. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aby zacząć gotować warzywa podczas przygotowywania klopsików. W międzyczasie połącz wszystkie składniki na klopsiki w misce, dobrze wymieszaj i zrób małe klopsiki. Aby uzyskać szybszą wersję, możesz przygotować je wcześniej, a nawet zamrozić. Wrzuć klopsiki i gotuj około 20 minut, upewnij się, że ryż jest ugotowany. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na tym etapie, jeśli chcesz, powoli mieszaj ubite jajko. Mam swoją porcję białka z klopsikami, więc zostawiłem jajko. Dodaj liście i podawaj z porcją kwaśnej śmietany, jeśli chcesz. Cieszyć się!