Colesław Wschodni

Colesław Wschodni

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka posiekanej czerwonej cebuli
  • kubek posiekanej natki pietruszki
  • 6 filiżanek czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Instrukcja:

    1. W dużej misce wymieszaj olej, sok z cytryny, ocet, syrop klonowy, sól, czarny pieprz i cayenne. Wymieszać z kapustą; odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Spróbuj przyprawić i w razie potrzeby dostosuj, wrzuć pietruszkę, kolendrę i czerwoną cebulę.
    2. Podawaj w temperaturze pokojowej.