Składniki:
Instrukcje:
- Namocz fasolę przez noc. Następnego dnia pokrój 1 cebulę na pół, a drugą pokrój w plasterki.
- Umieść fasola, połówki cebuli, gałązka marchewki, tymianku i rozmarynu oraz liść laurowy w dużej doniczce; zalać fasolę 1500 ml wody. Pokruszyć w kostkę warzywną, przykryć i zagotować. Zmniejsz płomień; dusić około 15 minut na małym ogniu, aż ziarna będą prawie miękkie.
- Odcedź ziarna i zachowaj płyn do gotowania. Odrzuć wszystkie inne ciała stałe. Odstaw na bok.
- Smaż pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek na maśle i oliwie z oliwek przez 6 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj kapusty (pokrojone łodygi i liście pokroić na małe kawałki) i gotować, podrzucając, aż lekko zwiędnie.
- Dodaj połowę zarezerwowanego płynu do gotowania fasoli, przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki będą miękkie, około 300 minut.
- Do garnka wlać fasolę, kiełbasę i pozostały płyn do gotowania fasoli i gotować przez minut.Tuż przed podaniem wymieszać skórkę z limonki i sok. Dopraw pieprzem.
1500