Collard z białą fasolą i kiełbasą

Collard z białą fasolą i kiełbasą

Składniki:

  • 400 g małej suszonej białej fasoli, namoczonej przez noc
  • 2 średnie cebule, 1 pokrojona na pół, 1 pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała marchewka
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 1500 ml wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy olej
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 300 g kapusty kapuścianej – pokrojone łodygi, liście grubo poszarpane na małe kawałki
  • 300 g jakościowej wędzonej kiełbasy, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • ½ łyżeczki drobno startej skórki z limonki
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Instrukcje:

    1. Namocz fasolę przez noc. Następnego dnia pokrój 1 cebulę na pół, a drugą pokrój w plasterki.
    2. Umieść fasola, połówki cebuli, gałązka marchewki, tymianku i rozmarynu oraz liść laurowy w dużej doniczce; zalać fasolę 1500 ml wody. Pokruszyć w kostkę warzywną, przykryć i zagotować. Zmniejsz płomień; dusić około 15 minut na małym ogniu, aż ziarna będą prawie miękkie.
    3. Odcedź ziarna i zachowaj płyn do gotowania. Odrzuć wszystkie inne ciała stałe. Odstaw na bok.
    4. Smaż pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek na maśle i oliwie z oliwek przez 6 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
    5. Dodaj kapusty (pokrojone łodygi i liście pokroić na małe kawałki) i gotować, podrzucając, aż lekko zwiędnie.
    6. Dodaj połowę zarezerwowanego płynu do gotowania fasoli, przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki będą miękkie, około 300 minut.
    7. Do garnka wlać fasolę, kiełbasę i pozostały płyn do gotowania fasoli i gotować przez minut.Tuż przed podaniem wymieszać skórkę z limonki i sok. Dopraw pieprzem.
    8. 1500