Confit z łososia z sosem z trawy cytrynowej

Confit z łososia z sosem z trawy cytrynowej

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka płynnego bulionu z kurczaka (lub 1/2 kostki kostki rosołu z kurczaka)
  • Szczypiorek do przybrania
  • 1 łyżka oleju spożywczego
  • 150ml świeżej śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej (tylko końcówki, zewnętrzne liście usunięte)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 duże cytryny
  • 400g – 450g filety z łososia (najlepiej bez skóry)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150g – 400g listków szpinaku (ja użyłam młodych listków szpinaku)
  • Instrukcja:

    1. Rozpocznij od wstępnego podgrzania piekarnika do 150C. Wydajny piekarnik jest ważny dla tego dania. Jeśli piekarnik jest zbyt zimny, ryba się nie ugotuje. Jeśli piekarnik będzie się zbytnio nagrzewał, ryba będzie upieczona i rozgotowana. Jeśli nie masz pewności, zastanów się, czy twoje ciasteczka/ciasta są zwykle przesmażone lub niedogotowane, gdy dokładnie przestrzegasz przepisu. Jeśli zawsze są przesadzone, możesz obniżyć temperaturę do 25 C. Zdobądź najświeższe filety z łososia, jakie możesz dostać. Najsmaczniejsze są te grube.
    2. Do filetów z łososia dodaj 2 łyżki oliwy extra vergine i natrzyj nią całą rybę.Dopraw obficie solą i pieprzem. Około 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Zwykle używam Masterfoods Garlic Pepper za każdym razem, gdy potrzebuję soli i pieprzu. Natrzyj przyprawami całą rybę.Pokrój dwie cytryny w grube plastry, odrzucając końce.
    3. Połóż plasterki cytryn na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Ułóż filety z łososia na plasterkach cytryny. Jeśli pozostawiłeś skórę na filety, upewnij się, że skórą do dołu.
    5. Włóż filety z łososia do piekarnika i gotuj przez 25 min. Jeśli filety z łososia są bardzo grube, gotuj jeszcze przez 3-5 minut.W czasie gotowania ryby przygotuj mieszankę warzywną i sos.Obierz dużą marchewkę i pokrój po przekątnej w cienkie plasterki.Umyj i oskubaj liście pęczek szpinaku. Użyłam około 110g szpinaku baby.
    6. Rozgrzej głęboki rondel i dodaj 1 łyżkę oleju. Utrzymuj ciepło na średnim ogniu.Gdy olej będzie gorący, dodaj 1 łyżkę masła.Gdy masło się rozpuści, dodaj marchewki i mieszaj smaż przez minutę, aby podsmażyć i zmiękczyć marchewki. Lubię je lekko chrupiące, więc nie gotuję ich tutaj zbyt długo. Utrzymuj ogień na średnim ogniu.
    7. Wyjmij ugotowane plastry marchewki i odłóż w ciepłe miejsce.Na tej samej patelni dodaj 1 łyżkę mielonego czosnku. Mieszaj smaż przez 20 sekund.
    8. Dodaj liście szpinaku. Smażyć na średnim ogniu.
    9. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Około 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Zamiast tego ponownie użyłam przypraw Masterfoods Garlic Pepper. Mieszaj smaż szpinak, aż będzie miękki i zwiędły. Uważaj, aby nie rozgotować, ponieważ straciłby swój naturalny, ładny zielony kolor. Ugotowany szpinak zdejmij i odstaw w ciepłe miejsce. Teraz zrób sos. Zdejmij twardą zewnętrzną warstwę 2 łodyżek trawy cytrynowej. Pokrój na 2 calowe kawałki i używając grzbietu noża, zmiażdż trawę cytrynową i lekko zmiażdż ją, aby wydobyć zapach i smak.
    10. Dodaj 1 łyżkę masła do małego rondla. masło się roztopiło i lekko bulgocze, dodaj trawę cytrynową. Gotuj na średnim ogniu przez 25 sekund.
    11. Dodaj 110ml świeżego płynu śmietana.
    12. Doprowadź mieszankę do delikatnego zagotowania się.
    13. Dodaj 1 łyżeczkę płynnego koncentratu bulionu drobiowego. Możesz też użyć 1/2 kostki bulionu z kurczaka. Dobrze wymieszaj i sprawdź smak. Jeśli nie jest wystarczająco słony, dodaj więcej wywaru z kurczaka.
    14. Ubij sos, gdy się zagotuje i zgęstnieje.Po kilku minutach sos zgęstnieje.
    15. Usuń trawę cytrynową.
    16. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny. Zwykle używam sitka i wyciskam cytrynę bezpośrednio na sos. Sprawdź smak.
    17. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny.
    18. Dobrze ubij, aby połączyć. Łosoś powinien być już gotowy.
    19. Wyjmij je z piekarnika.Ułóż danie, ale umieść trochę szpinaku i marchewki na dnie talerza lub płytkiego naczynia.Delikatnie połóż filet z łososia na wierzchu.
    20. Skropl dużą ilością sosu wokół ryby.
    21. Udekoruj szczypiorkiem.
    22. 450