Crespelle z Mozzarellą, Szynką Parmeńską i Sosem Pomidorowym

Crespelle z Mozzarellą, Szynką Parmeńską i Sosem Pomidorowym

Składniki:

  • Duża garść świeżych liści bazylii
  • 15gr / 1,5 oz. (z grubsza) masła do ugotowania naleśników
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 duże jajka
  • 150gr / 6 uncji. mąka zwykła
  • 4 duże ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100gr szynka parmeńska
  • 375gr / 13 oz. mozzarella di bufala
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150gr drobno starty parmezan
  • 500ml / 17 fl. uncja mleko o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ¼ łyżeczki soli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • Instrukcja:

    1. Włóż składniki (oprócz masła) do miski i metalową trzepaczką, zbierz wszystko razem i ubijaj, aż ciasto stanie się gładkie. Lekko posmaruj patelnię odrobiną masła. Lubię używać papieru, w który owinięte jest masło, do wycierania wokół patelni. Możesz też użyć do tego papieru do pieczenia. Postaw patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozgrzeje. Nabierz chochlę (około 75 ml / 2,5 fl. oz.) pełną ciasta , wlej go na środek patelni i obróć dookoła i używając tylnej części kadzi, aby rozprowadzić cienko na dnie patelni, upewniając się, że pokrywasz całkowitą powierzchnię dna patelni. Pomysł polega na tym, aby uzyskać cienkie naleśniki. Zobaczysz, jak ciasto zaczyna zastygać na patelni, możesz delikatnie podnieść jedną stronę szpatułką, aby sprawdzić, czy spód jest złotobrązowy. Dojście do tego etapu zajmuje zwykle kilka minut. Staraj się nie mieszać zbyt szybko z naleśnikiem, ponieważ spowoduje to, że się przyklei. Oznaką, że naleśnik jest gotowy, jest pojawienie się małych kieszeni powietrznych. Możesz odwrócić naleśnik szpatułką lub wrzucić go na patelnię. Smaż z drugiej strony przez kilka minut, aż się zarumienią. Jeśli jesteś taki jak ja, twój pierwszy naleśnik może nie jest najlepszy, ale z czasem będzie się poprawiał. Wysuń swój naleśnik na czysty talerz, połóż na nim trochę papieru do pieczenia i przejdź do następnego. Zwykle używam masła co dwa lub trzy naleśniki. Jeśli używasz go za każdym razem, może być trochę tłusty, ale wypróbuj go sam. Kontynuuj robienie naleśników, układając je papierem, aż ciasto się skończy. Sposób przygotowania sosu pomidorowego
    2. Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, dodać szalotki i czosnek. Gotuj przez kilka minut, aby zmiękły.
    3. Dodaj pomidory i wymieszaj. Gotuj na delikatnym wolnym ogniu przez 7 minut, dodaj bazylię (pamiętaj, aby zachować trochę na wierzchu dania), wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 do 5 minut. Sprawdź, czy nie ma przypraw. Aby złożyć Crespelle
    4. Nagrzej piekarnik do 150C / 375F .Posmaruj formę do pieczenia masłem.
    5. Umieść największe naleśniki w formie. Przykryj warstwą sosu, kilkoma kawałkami mozzarelli, szynką i posyp parmezanem. Pamiętaj, że będziesz musiał to powtórzyć dla tylu naleśników, ile zrobiłeś. Kontynuuj, aż forma do ciasta będzie pełna i/lub skończona mieszanka. Górna warstwa to sos, sery i szynka z odrobiną świeżych liści bazylii. Jeśli sos i naleśniki są jeszcze ciepłe/gorące, pieczenie zajmie tylko około 10 do 15 minut w piekarniku. Jeśli składniki są zimne, można przykryć blachę folią aluminiową, upiec przez około 10 minut, a następnie kolejne 10 minut bez folii, aby uzyskać chrupiącą, topniejącą górę.
    6. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Wyjmij z formy do pieczenia i podawaj w plasterkach.Wskazówki i wariacje
    7. Podawaj z prostą zieloną sałatą. Możesz podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Możesz być kreatywny z sosem pomidorowym, używając różnych ziół i serów. Uwielbiam dodawać ser talegio. Możesz również użyć sosu bolońskiego, który doda więcej smaku lasagne. Możesz zrobić naleśniki z wyprzedzeniem. Lubię robić je dzień lub dwa wcześniej, dobrze trzymają się w lodówce. Oczywiście jeśli masz własny przepis na robienie cienkich, zwykłych naleśników, możesz go wykorzystać w tym przepisie. Te ilości dają 15 naleśniki, ale nie martw się, jeśli dostaniesz trochę więcej lub mniej. Do pierwszego naleśnika odmierzam ilość do kadzi, potem robię z grubsza
    8. 500