Curry Małże

Curry Małże

Składniki:

  • Małże, 2kg
  • Cebula (posiekana), 1
  • Wino białe wytrawne, 150ml
  • Crème fraiche, 150ml
  • łyżka Curry w proszku, 1
  • łyżeczka pieprzu Cayenne, 1
  • łyżka pietruszki (posiekana), 1
  • łyżka oliwy z oliwek, 1
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Instrukcja:

    1. W dużym garnku lub kokosie wlej oliwę i cebula. Podsmaż cebulę do miękkości, ale nie zbrązowiej.
    2. Następnie dodaj białe wino, pietruszkę, sól, pieprz i pieprz cayenne.
    3. Wymieszaj przez kilka minut przed włóż małże do garnka.
    4. Załóż pokrywkę i gotuj małże przez około 2-3 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
    5. Wyjmij małże szczypcami otwierając małże, wkładając je do ciepłego naczynia. Wyrzuć wszystkie małże, które nie otworzyły się po 3 minutach.
    6. Przecedź płyn przez drobne sitko do czystego rondla, pozostawiając wszelki piasek lub piasek.
    7. Doprowadź do Zagotuj i gotuj przez 2 minuty.
    8. Dodaj curry i crme fraiche, wymieszaj. Podgrzej sos bez gotowania i pozwól, aby sos zgęstniał.
    9. Małże podawaj w osobnych miseczkach z polanym sosem.
    10. Posyp natką pietruszki.