Curry z ciecierzycy i dyni

Curry z ciecierzycy i dyni

Składniki:

  • 20 liście laurowe
  • 1 grubo krojona marchewka
  • 420g ciecierzycy odsączonej
  • 1 chili drobno pokrojone
  • 140ml mleka kokosowego (mleko kokosowe w proszku jest naprawdę przydatne i tego właśnie użyłam)
  • 2 łyżki kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 kawałek świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 4 ząbki czosnku w cienkie plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 kg dyni pokrojonej na małe kawałki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 szklanki wody (750ml)
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej 1 łyżkę oleju i smaż cebulę, aż się zrumieni.
    2. Dodaj pastę curry (przygotowaną z 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki curry w proszku, 1 4 cm kawałka świeżego imbiru, 2 łyżki mielonej kolendry, 4 ząbków czosnku, 1 chilli i 1 łyżeczki kurkumy) i lekko podsmażyć na minuta lub dwie.
    3. Dodaj kawałki dyni i marchewki i obtocz w paście.Zalej wodą, dodaj liście laurowe i zagotuj. Zmniejszyć ogień i dusić przez minuty.Domieszać ciecierzycę i mleko kokosowe.Gotować jeszcze minuty na na małym ogniu lub do miękkości dyni.Pamiętaj, aby wyciągnąć liście laurowe.
    4. 750