Curry z Czerwonej Soczewicy (Wegańskie, Bezglutenowe)

Curry z Czerwonej Soczewicy (Wegańskie, Bezglutenowe)

Składniki:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 2 goździki Czosnek drobno zmielony
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminek
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 szklanka czerwonej dwoiny soczewicy (Masoor Dal)
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 duże czerwone pomidory, posiekane
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duża żółta cebula pokrojona w kostkę
  • Instrukcje:

    1. Umyj soczewicę w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta (to bardzo ważne, w przeciwnym razie soczewica będzie „zabrudzona”), włóż soczewicę do średniej wielkości garnka z wodą do przykrycia i dusić do miękkości soczewicy. Powinno to zająć 10-10 minuty. Podczas gotowania soczewicy: Na dużej patelni lub rondlu karmelizuj cebulę w oleju roślinnym. cebula się gotuje, wymieszaj w misce gorczycę, cynamon, koper, curry, kurkumę, kminek, chili w proszku, sól, cukier, czosnek i imbir.
    2. Dobrze wymieszaj. Gdy cebula się ugotuje, dodaj mieszankę curry do cebuli i gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając przez 1 do 2 minut. Wmieszaj pomidory i przecier pomidorowy, zmniejsz ogień, gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie gotowa. Gdy soczewica jest miękka, odsącz ją krótko (powinna wchłonąć większość wody, ale nie chcesz, aby curry było zbyt niechlujne).
    3. Wymieszaj bazę curry z soczewicą i podawaj od razu.
    4. 039