Curry z Krewetką

Curry z Krewetką

Składniki:

  • ryż basmati
  • 3 strąki kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soku imbirowego
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • Olej do smażenia
  • 1 szklanka Mała cebula (w plasterkach)
  • 1/2 funta ziemniaków
  • 2 funty duże krewetki
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 pomidory w plasterkach
  • 4 uncje jogurt
  • Instrukcja:

    1. Shell, devein i umyj krewetki słoną wodą. Krewetki natrzeć 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i 1 łyżeczką soli. Odstawić na 30 minuty. Duże ziemniaki obrać ze skóry i ćwiartki. Połówki małych. Natrzyj 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką mielonej kurkumy. Smaż na 60 gramach oleju na średnim ogniu na złoty kolor.
    2. Usuń do naczynia.W tym samym gorącym oleju smaż kminek, cynamon i kardamon przez 1 minutę, następnie dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i smaż przez kolejne 5 minut.
    3. Dodaj krewetki, mieloną papryczkę chili, mieloną kolendrę, mieloną cebulę, sok imbirowy, jogurt, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszaj.
    4. Dodaj 3/4 litra wrzącej wody i ziemniaki i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a sos będzie bardzo gęsty. Teraz dodaj pokrojone pomidory i zdejmij z ognia.
    5. Podawać z ryżem.
    6. Podawać 8.