Składniki:
Instrukcja:
- Shell, devein i umyj krewetki słoną wodą. Krewetki natrzeć 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i 1 łyżeczką soli. Odstawić na 30 minuty. Duże ziemniaki obrać ze skóry i ćwiartki. Połówki małych. Natrzyj 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką mielonej kurkumy. Smaż na 60 gramach oleju na średnim ogniu na złoty kolor.
- Usuń do naczynia.W tym samym gorącym oleju smaż kminek, cynamon i kardamon przez 1 minutę, następnie dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i smaż przez kolejne 5 minut.
- Dodaj krewetki, mieloną papryczkę chili, mieloną kolendrę, mieloną cebulę, sok imbirowy, jogurt, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj 3/4 litra wrzącej wody i ziemniaki i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a sos będzie bardzo gęsty. Teraz dodaj pokrojone pomidory i zdejmij z ognia.
- Podawać z ryżem.
- Podawać 8.