Curry Ziemniaczane z Kurczaka z Trynidadu

Curry Ziemniaczane z Kurczaka z Trynidadu

Składniki:

  • 2 funty udek z kurczaka, z kością i skórą
  • ½ żółtej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka. świeży tymianek
  • 1 łyżeczka Scotch Bonnet pieprzowy sos
  • ¼ łyżeczki sproszkowany imbir
  • ¼ łyżeczki. curry w proszku
  • 1 łyżeczka. olej kokosowy
  • 1 łyżeczka kolendra, drobno posiekana
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka. olej roślinny
  • ½ żółta cebula, pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 ½ łyżki. curry w proszku
  • 1 łyżeczka. amchar masala
  • ½ łyżeczki kmin
  • ½ łyżeczki sól
  • 1 szklanka wody
  • 2 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
  • Instrukcje:

  • Umyj i osusz udka z kurczaka. W zamykanym pojemniku połącz wszystkie składniki marynaty. Wrzuć kurczaka do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • W holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i smaż, aż delikatne.
  • Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, aż zacznie pachnieć.
  • Posyp cebulę i czosnek proszkiem curry i wymieszaj, aby równomiernie się pokryły.
  • Dodaj 1 łyżkę wody i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
  • Dodaj kurczaka i marynatę. Smaż, aż lekko się zarumieni, około 5 minut.
  • Jeśli chcesz uzyskać gęste curry, dodaj teraz ziemniaki, w przeciwnym razie odłóż na bok.
  • Posyp kurczaka amchar masala, kminkiem i solą . Wrzucić do sierści.
  • Wlać szklankę wody i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez

    minuty. Jeśli zarezerwowałeś ziemniaki na cieńsze curry, dodaj je do garnka po dwudziestu minutach.

  • Dalej gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe dwadzieścia minut, aż kurczak osiągnie wewnętrzną temperaturę
    F i ziemniaki są ugotowane.
  • Podawać na ciepło z roti lub ryżem.
  • 165