Składniki:
2 funty udek z kurczaka, z kością i skórą
½ żółtej cebuli, pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
1 łyżeczka. świeży tymianek
1 łyżeczka Scotch Bonnet pieprzowy sos
¼ łyżeczki sproszkowany imbir
¼ łyżeczki. curry w proszku
1 łyżeczka. olej kokosowy
1 łyżeczka kolendra, drobno posiekana
1 szalotka
1 łyżka. olej roślinny
½ żółta cebula, pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
1 ½ łyżki. curry w proszku
1 łyżeczka. amchar masala
½ łyżeczki kmin
½ łyżeczki sól
1 szklanka wody
2 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
Instrukcje:
Umyj i osusz udka z kurczaka. W zamykanym pojemniku połącz wszystkie składniki marynaty. Wrzuć kurczaka do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i smaż, aż delikatne.
Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, aż zacznie pachnieć.
Posyp cebulę i czosnek proszkiem curry i wymieszaj, aby równomiernie się pokryły.
Dodaj 1 łyżkę wody i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
Dodaj kurczaka i marynatę. Smaż, aż lekko się zarumieni, około 5 minut.
Jeśli chcesz uzyskać gęste curry, dodaj teraz ziemniaki, w przeciwnym razie odłóż na bok.
Posyp kurczaka amchar masala, kminkiem i solą . Wrzucić do sierści.
Wlać szklankę wody i zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez
minuty. Jeśli zarezerwowałeś ziemniaki na cieńsze curry, dodaj je do garnka po dwudziestu minutach.
Dalej gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe dwadzieścia minut, aż kurczak osiągnie wewnętrzną temperaturę
F i ziemniaki są ugotowane.
Podawać na ciepło z roti lub ryżem.
165