Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 200C.Wyłóż blachę do ciasta (10 23 cm średnicy lub szerokości/długości) z arkuszem pergaminu/papieru do pieczenia na dole. Lekko nasmaruj całą patelnię, łącznie z pergaminem. Odłóż na bok.
- Umieść 120g miękkiego masła w misce.
- Dodaj 1,5 szklanki mąki pszennej. , wmasuj mąkę w masło.Gdy masło zostanie równomiernie wtarte w mąkę, mieszanina będzie przypominać drobną bułkę tartą.
- Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Nie używaj esencji! Użyj dobrego ekstraktu.
- Dodaj 1/4 szklanki drobnego cukru.
- Dodaj 1 duże jajko.
- Wymieszaj wszystko razem i dobrze wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne.Posmaruj lekko mąką powierzchnię stołu.
- Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, która pasuje do formy do ciasta.Delikatnie podnieś warstwę ciasta i połóż na patelnia do ciasta. Delikatnie wsuń boki i rogi. W porządku, jeśli niektóre części pękną lub pękną, po prostu użyj palców, aby uszczypnąć ciasto i załatać je z powrotem. Użyj noża i odetnij nadmiar ciasta.
- Połóż arkusz papieru pergaminowego na cieście i dodaj fasolę/ryż/wagi do pieczenia, aby utrzymać papier. Zapobiegnie to wyskakiwaniu skórki podczas pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz w 200C przez 10 min.
- Wyjmij skorupkę ciasta z piekarnika i wyrzuć pergamin i fasolę/obciążniki. Jeśli spód wygląda na nieugotowany, włóż go z powrotem do piekarnika na kolejne 5 do minut, aż skorupa ciasta stanie się jasnozłotobrązowa. Odstaw do ostygnięcia. tarka do mikropłatków lub tarka do skórki z cytryny, zetrzyj 3 cytryny, aby uzyskać około 1 łyżkę skórki z cytryny. Uważaj, aby nie zetrzeć się z białym gorzkim miąższem cytryn.Ustaw garnek z wrzącą wodą na kuchence i zmniejsz ogień do powoli gotującego się medium.W misce, która zmieści się nad garnkiem, umieść 60g masła.
- Rozpuść masło i dodaj 3/4 szklanki drobnego cukru.
- Dodaj 1 łyżkę skórki z cytryny. ręczną trzepaczką, dobrze ubij masę. Przygotuj 3 duże jajka w misce.
- Dodaj jajka w 3 częściach do masy maślanej.
- Szybko i równomiernie ubij za każdym razem.
- Dodaj 1/3 szklanki soku z cytryny.Kontynuuj gotowanie mieszanki nad gotującą się wodą i od czasu do czasu ubijaj, aż mieszanina stanie się gęstym twarogiem. Zgęstnieje jeszcze bardziej po schłodzeniu. Jeśli twaróg trwa długo, zwiększ temperaturę garnka z wodą. Twaróg jest gotowy, gdy zgęstnieje i zacznie lekko dusić. Odstaw na chwilę twaróg cytrynowy do ostygnięcia.
- Wlej ciepły twaróg cytrynowy do skorupki ciasta.Za pomocą łopatki rozprowadź twaróg cytrynowy równomiernie w skorupce ciasta.
- Dodaj trochę startej skórki z cytryny do dekoracji. Schłodź przez co najmniej 2 godziny. Łatwiej go również kroić, gdy jest całkowicie zestalony i schłodzony. Ten twaróg cytrynowy może być również używany jako polewa do sernika. Po prostu upiecz sernik taki jak Sernik Jagodowy (http://cooking.storyofbing.com/?p=34
- i zastąp polewą jagodową cytryną twaróg i zrobić czystą bazę biszkoptową bez orzechów.
200