Cytrynowy Szybki Chleb

Cytrynowy Szybki Chleb

Składniki:

  • 1 szklanka greckiego jogurtu zwykłego bez tłuszczu
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 2 jajka lub substytut jajka
  • 1/2 szklanki plus 1 łyżka. cukier granulowany
  • 1/4 łyżeczki ekstrakt z cytryny
  • 1 szklanka świeżego soku z cytryny, około 23 cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny , starte (ok. 2 cytryny)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 funta cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350Ubij jogurt, cukier, jajka, wanilię i ekstrakt z cytryny, aż się zmieszają
    2. Wymieszaj mąkę, skórkę z cytryny , proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
    3. Dodaj do masy jogurtowej,wymieszaj, aż się zmiksują. Nałóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę bochenka o wymiarach 9 x 5 cali lub 3 mini bochenki.
    4. Piecz przez 50 minut do 1 godziny przez 1 duży bochenek lub 23 32 minuty na 3 mini bochenki, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta, osłoń folią aluminiową po 32 minutach, aby zapobiec nadmiernemu przyrumienieniu. Aby zrobić glazurę: W małym rondelku dodaj cukier i sok z cytryny, mieszaj do rozpuszczenia i klarowności. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, polej je mieszanką cukru cytrynowego i pozwól mu wsiąknąć (świetnie nadaje się do tego pędzelek do ciasta, podobnie jak wykałaczka do robienia małych otworów, które lepiej wciągają syrop). patelnia na ruszcie 02 minut; wyjąć z patelni na ruszt. Następnie jedz!!!!Kalorie na kromkę: 111, Tłuszcz:.02, Cholesterol: 0 , Sód: 111, Potas: 32, Węglowodany: 12, Błonnik: 1,3, Cukier: 02.3, Białko: 3,9
    5. 350