Czekoladowe ciasteczka wybuchowe

Czekoladowe ciasteczka wybuchowe

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki cukru daktylowego (I'm tellin&#; tak, jeśli jeszcze tego nie próbowałeś – to świetny produkt!)
  • 1/ 4 szklanki oleju spożywczego
  • szklanki czystego syropu klonowego
  • 1/4 szklanki melasy z czarnego paska (niesiarczonej)
  • 1 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki gorzkiej lub wegańskiej czekolady w kawałkach i/lub kawałkach
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350F. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek, sól i cukier.
    2. W osobnej średniej misce połącz olej, syrop, melasę i wanilię (dodanie oleju do miarki następne dwa lepkie składniki wysuwają się od razu!).
    3. Wlej mokre składniki do suchego, mieszając, aż się połączą. Wymieszaj wiórki i kawałki czekolady.
    4. Uformuj kulki, pamiętając o dodaniu większego kawałka lub kawałka czekolady na środek, formując wokół niego ciasto.
    5. Następnie delikatnie je spłaszcz i połóż na nienatłuszczonej blasze.
    6. Ułóż ciasteczka w odległości 2 cali i piecz przez 9 minut.
    7. Schłodź na patelni przez około 1-2 minuty, następnie umieść na stojaku chłodzącym lub papierowej torbie, aby ostygnąć dłużej.
    8. 350