Czekoladowe kwadraty do ciasta francuskiego

Czekoladowe kwadraty do ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 1/2 szklanki słodko-gorzkich lub półsłodkich kawałków czekolady
  • 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
  • )

  • 1/4 szklanki słodzonego płatka kokosowego
  • Dodatki: Cukier puder
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
    2. Pokrój arkusz ciasta francuskiego na po trzecie, następnie pokrój każdy arkusz na 6 prostokątów.
    3. Ułóż mały stos kawałków czekolady z jednej strony prostokąta z ciasta francuskiego. Złóż drugą stronę na kawałkach czekolady i uszczelnij, dociskając zęby widelca do krawędzi. Powinno wyglądać jak mały kawałek ravioli.
    4. Umieść na nieprzywierającym arkuszu ciastek lub arkuszu ciastek pokrytym pergaminem. Powtórz z pozostałymi składnikami.
    5. Posmaruj wierzchy ptysie roztopionym masłem i na każdy kwadrat dociśnij odrobinę wiórków kokosowych.
    6. Piecz przez 20 do 20 minut lub do momentu, gdy kokos się zrumieni, a kwadraty ciasta francuskiego nabiorą jasnozłotego koloru.
    7. Wyjmij z piekarnika i schłodzić przez 10 minuty. Przed podaniem przesiej trochę cukru pudru na wierzch.
    8. Podawaj na ciepło podczas podwieczorku lub o dowolnej innej porze dnia, z filiżanką gorącej czarnej herbaty lub wysoką szklanką zimnego mleka.
    9. 350