Deser to żaden problem: pieczone gruszki z kruszonką owsianą

Deser to żaden problem: pieczone gruszki z kruszonką owsianą

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki (użyłem Anjou i Bosc), rozdrobnione pionowo z ostrożnie usuniętym rdzeniem i nasionami
  • 1-1/ 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki paczkowanego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki schłodzonego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
    2. W małej misce wymieszaj płatki owsiane, brązowy cukier, mąką i cynamonem.
    3. Ułóż połówki gruszki w naczyniu do pieczenia.
    4. Nałóż owsiankę na wierzch każdej połówki gruszki i wklep, aby uformować mały pagórek .
    5. Posyp każdą połówkę gruszki kawałkami masła.
    6. Piec bez przykrycia przez około 15 minuty. Obróć piekarnik do pieczenia, aby wierzch mógł się zrumienić, tylko przez około 30 sekund. W tym momencie uważnie obserwuj gruszki, aby się nie przypaliły.
    7. Podawać z lodami waniliowymi, sosem karmelowym lub zwykłym.