Dip z sera feta zapiekany w piekarniku

Dip z sera feta zapiekany w piekarniku

Składniki:

  • 1 szklanka pokruszonego sera feta
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki twojego ulubionego sosu pomidorowego (ja używam sosu domowej roboty)
  • 1/2 szklanki częściowo odtłuszczonego sera mozzarella, rozdrobnionego
  • 1/2 szklanki łagodnego sera cheddar, rozdrobnionego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik o 40
    2. W małym naczyniu do pieczenia lub glinianym garnku ułóż pokruszony ser, pokrywając całe dno naczynia.
    3. Posyp posiekany czosnek na wierzch fety ser.
    4. Łyżką sosu pomidorowego, pokrywając całą mieszankę sera i czosnku.
    5. Wymieszaj razem ser mozzarella i ser cheddar; warstwa na wierzchu sosu pomidorowego.
    6. Piecz w piekarniku przez 15 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści.
    7. Podawaj na ciepło z boku płaskiego pieczywa lub chipsów tortilla.
    8. 40