Domowa Kremowa Zupa Pomidorowa

Domowa Kremowa Zupa Pomidorowa

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 funty dojrzałych pomidorów (proszę użyć świeży, nie puszkowany, twoje ciało i kubki smakowe Ci podziękują)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukier
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • Instrukcje:

    1. Zacznij od oskórowania i wysiania pomidorów. Osiąga się to, doprowadzając wodę do wrzenia i nacinając pomidory, lekko nacinając krzyżyk na obu końcach. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 30 sekundy i przełóż do miski z zimną wodą. Obierz skórkę, odetnij i odetnij końce, następnie przekroj na pół i usuń pestki.
    2. Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż cebulę przez 3 minuty.
    3. Dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj pomidora i gotuj do miękkości, czyli około 5 minut. Wymieszać wywar, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu 10 minut.
    4. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
    5. Przenieś do robota kuchennego w małych partiach lub użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować na gładką masę.
    6. Dodaj cukier i koncentrat pomidorowy i zagotuj. Zredukować ciepło. Ciągle mieszając powoli dodawaj śmietanę. Wymieszać i podgrzać, ale nie gotować. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    7. 30