Składniki:
Instrukcje:
- Zacznij od oskórowania i wysiania pomidorów. Osiąga się to, doprowadzając wodę do wrzenia i nacinając pomidory, lekko nacinając krzyżyk na obu końcach. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 30 sekundy i przełóż do miski z zimną wodą. Obierz skórkę, odetnij i odetnij końce, następnie przekroj na pół i usuń pestki.
- Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż cebulę przez 3 minuty.
- Dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj pomidora i gotuj do miękkości, czyli około 5 minut. Wymieszać wywar, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu 10 minut.
- Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
- Przenieś do robota kuchennego w małych partiach lub użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować na gładką masę.
- Dodaj cukier i koncentrat pomidorowy i zagotuj. Zredukować ciepło. Ciągle mieszając powoli dodawaj śmietanę. Wymieszać i podgrzać, ale nie gotować. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
30