Domowa organiczna granola klonowa ze świeżymi owocami

Domowa organiczna granola klonowa ze świeżymi owocami

Składniki:

  • ¼ szklanki + 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
  • 1 szklanka kawałków nerkowca
  • 1 szklanka suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców – tj.; posiekane figi, posiekane śliwki lub posiekane daktyle
  • 1 szklanka rodzynek lub innych suszonych owoców – tj.; posiekane figi, posiekane śliwki lub posiekane daktyle
  • świeże owoce
  • ¼ szklanki + 2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ szklanki oleju roślinnego; preferowany olej arachidowy
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • ¾t soli
  • 1 szklanka posiekanych migdałów
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 250 F. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy, sól i brązowy cukier.
    2. Dodaj syrop klonowy i olej i dokładnie wymieszaj.
    3. Rozsmaruj masę cienko i równomiernie na dwóch foremkach do gotowania o bokach wysokości około cala. Gotuj przez 45 do 45 minut dokładnie mieszając co 15 minut i na zmianę miejsca, w których umieszczane są formy do gotowania za każdym razem, gdy mieszasz. Dzięki temu uzyskasz bardziej równomierne przyrumienienie.Uwaga: Granola jest gotowana, gdy ma jasnobrązowy kolor, nie jest ciemny i można ją łatwo żuć.
    4. Wyjmij tace z piekarnika.
    5. Niech granola ostygnie; następnie dodaj suszone owoce i umieść w szczelnie zamkniętych plastikowych torebkach. Przechowywać przez dwa tygodnie bez lodówki.
    6. Podawać ze świeżymi owocami.
    7. 250