Domowe Bułeczki Cynamonowe

Domowe Bułeczki Cynamonowe

Moje domowe bułeczki cynamonowe są bez wątpienia najlepsze. Okres. I dodaj trochę oooey, lepkiego kremu serowego na wierzchu…

Uważaj Cinnabon, teraz możemy zrobić pyszne, ciepłe, lepkie bułeczki cynamonowe w domu, kiedy tylko chcemy! Kto jest ze mną? Taksssss!

Homemade cinnamon rolls
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
Skocz do:
  • 💭 Jak zrobić bułeczki cynamonowe
  • 🧾 Składniki
  • 📋 Kilka przydatnych wskazówek dotyczących składników
  • 🥣 Robienie ciasta
  • 🕐 Pierwszy wzrost

    🥄 Nadzienie cynamonowe

      🔪 Formowanie bułek cynamonowych

    🕜 Drugi wzrost

  • ⏲️ Pieczenie
  • 🥄 Przygotowanie icing
  • 👩🏻‍🍳 Dodatkowe pomysły na wypełnienie
  • ❓ FAQ
  • 📝 Przepis
  • Uczciwe ostrzeżenie, jeśli szukasz zdrowego przepisu, odwróć się teraz. Chociaż moje domowe bułeczki cynamonowe wcale nie są lekkie, są dokładnie tym, czego szukasz!

    Warstwy miękkie ciasto do żucia, z brązowym cynamonem między każdym, wszystko posypane gęstym, ale sączącym kremem z sera śmietankowego, wszystko zawirowane w jeden pyszny smakołyk. To najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe, jaki znajdziesz… spróbuj, a zobaczysz! A jeśli Ci się spodobają, poczekaj, aż spróbujesz moich pączków cynamonowych.

    Moje przepis na bułki cynamonowe możesz przygotować jeszcze tego samego dnia. Możesz też przygotować ciasto poprzedniego wieczoru, aby było gotowe z samego rana. Możesz też zrobić dużą porcję bułeczek cynamonowych i schłodzić lub zamrozić na później!

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    💭 Jak zrobić cynamon bułki

    Chociaż istnieje kilka kroków, aby zrobić domowe bułki cynamonowe, to jest nic trudnego. Obiecuję.

    Ciasto musi wyrosnąć dwa razy, ale nie za długo…tylko na tyle, by złapać filiżankę kawy i zrelaksuj się na chwilę, podczas gdy ciasto robi swoje.

    Jest też trochę ugniatania i wałkowania, ale też lekko szorstki.

    (Zdjęcie: Viana Boenzli)

    🧾 Składniki

      Ciasto

    Mleko

  • Drożdże instant
  • Cukier granulowany
  • Jajka
  • Masło
  • Ekstrakt waniliowy
  • Sól
  • Mąka uniwersalna

    Pożywny

      Jasnobrązowy cukier

    • Cynamon
    • Masło

      Lukier

      • Ser topiony
      • Cukier puder
      • Masło
      • Ekstrakt waniliowy

      Poniższa karta przepisów zawiera pełną listę składników i ich wymiary.

        📋 Kilka przydatnych wskazówek dotyczących składników

          MlekoUżyj mleka pełnego lub 2%. Mleko powinno być ciepłe… nie gorące. Ciepłe mleko aktywuje drożdże, ale gorące mleko je zabije. Wystarczy wrzucić mleko do mikrofalówki na około 45 sekundy. Powinna to być temperatura, w której możesz zanurzyć palec i będzie tylko trochę ciepło. Poza tym, chociaż sama tego nie próbowałam, słyszałam, że można też zrobić bułeczki cynamonowe z mlekiem migdałowym. Jeśli spróbujesz, daj mi znać, jak to działa! Dough forming together in a bowl.

      Drożdże Do tego przepisu użyłam drożdży błyskawicznych. Zamiast tego możesz użyć drożdży Active Dry, ale upewnij się, że „wyrośnie” w ciepłym mleku przez około 5 minut, a wyrastanie ciasta może również potrwać trochę dłużej.

    • Masło Ciasto i lukier należy roztopić. Ale w przypadku nadzienia masło powinno być po prostu zmiękczone, aby można je było zmieszać z brązowym cukrem i cynamonem. Jeśli masło się rozpuści, będzie zbyt płynne i może wypłynąć prosto ze spirali ciasta. Roztopione masło zamienia je w pastę. Do tego przepisu użyłam również masła solonego, wcześniej prawie zawsze używam go w moich przepisach… ale jeśli wolisz niesolone, śmiało użyj tego.
      Dough forming together in a bowl.

    • Jajka Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne jajka mogą negatywnie wpłynąć na pracę drożdży. Jajka można doprowadzić do temperatury pokojowej w zaledwie kilka minut, umieszczając je w misce z ciepłą wodą.


      Cynamon Aby uzyskać najsilniejszy smak cynamonu, upewnij się, że jest to całkiem nowy pojemnik. Przyprawy z czasem tracą swoją moc.
      Dough forming together in a bowl.

      Ser topiony Serek śmietankowy również należy zmiękczyć, aby miesza się gładko. Aby szybko zmiękczyć serek śmietankowy, wyjmij go z opakowania, włóż do miski i włóż do mikrofalówki na 16-30 sekundy.

    • Cukier brązowy – W moim przepisie użyłam cukru brązowego, ale jeśli chcesz jeszcze więcej słodyczy melasy , wtedy z pewnością możesz użyć ciemnego brązowego cukru.

      Dough forming together in a bowl.🥣 Robienie ciastaFinished rolls, with icing on top.

      Do zrobienia ciasta użyłem miksera stojącego, ale można też wymieszać składniki ręcznie.

      Położyć ciepłe mleko w misce, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na minutę lub dwie podczas zbierania pozostałych składników. Dough forming together in a bowl.

      Ciepłe mleko i drożdże (zdjęcie: Viana Boenzli)

    • Następny , dodać cukier, jajka, masło, sól i wanilię i dobrze wymieszać. Na koniec, używając haka do ciasta, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zwarte, ale lepkie ciasto, które odsuwa się od brzegów (zajmuje to tylko kilka minut). Opieraj się dodawaniu większej ilości mąki…ciasto powinno być lekko lepkie.

      Dough rolled into a ball.

      (Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Usuń ciasto z mikserem i wyrabiaj ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni przez 5 minut (tak, nawet jeśli używałeś miksera stojącego). Ten krok sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne i miękkie.

      (Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Before and after the first rise.🕐 Pierwsze podniesienie Finished rolls, with icing on top.

      Smaruj dużą miskę masłem lub sprayem do gotowania. Umieść ciasto w tej misce, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 do 1–½ godziny lub aż podwoi się.

      Wskazówka:
      Możesz zrobić ciepły ręcznik, lekko spryskując go wodą, a następnie mikrofalować przez minutę.

      Przed i po pierwszym podniesieniu (fot. Viana Boenzli)

      Before and after the first rise.🥄 Nadzienie bułki cynamonowej

      Gdy ciasto wyrasta, możesz zrobić nadzienie (chociaż ten krok zajmuje tylko około dwie minuty).

      W misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i zmiękczone masło, aż będzie przypominać pastę.

      (Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Adding the cinnamon filling on top of the dough.🔪 Formowanie bułek cynamonowych

      Do tego kroku użyłam silikonowych mat do pieczenia, ale można też rozwałkować ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.

      Za pomocą lekko posypanego mąką wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 22″ x 16”.

      Adding the cinnamon filling on top of the dough.
      Łyżka po prawej stronie dla odniesienia rozmiaru (zdjęcie: Viana Boenzli)

      Upuść trochę nadzienia cynamonowego tu i tam na rozwałkowane ciasto.Rolling up the filled dough into a log shape.(Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Następnie za pomocą gumowej szpatułki delikatnie rozprowadź nadzienie na całym cieście, trzymając się z dala od krawędzi o około ćwierć cala (nie chcemy, aby to pyszne nadzienie wyciekło do naczynia do pieczenia!) .

      Rolling up the filled dough into a log shape.(Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Zaczynając od krótkiego końca (jeden z 14”) delikatnie, ale mocno rozwałkuj ciasto w jedno długie ro ll.

      Slicing the rolled up dough into individual roll sizes.

      (Zdjęcie: Erich Boenzli)

      Ostrym nożem (stwierdzam, że najlepiej sprawdził się nóż ząbkowany), pokrój rolkę na 11 równomiernie pokrojone kawałki. Najłatwiejszym sposobem upewnienia się, że mają ten sam rozmiar, jest przecięcie rolki na pół (6 z każdej strony), następnie ponownie na pół (3 w każdej sekcji), a następnie pocięcie każdej z nich na 3 części.

      Slicing the rolled up dough into individual roll sizes.

      Najpierw wypróbowałem ten nóż, a następnie stwierdziłem, że działa ząbkowany nóż lepiej przeciąć bez rozgniatania ciasta (fot. Erich Boenzli)

      🕜 Drugie podniesienie Finished rolls, with icing on top.

      Rozgrzać piekarnik do 350℉.

      Ułóż pokrojone bułeczki cynamonowe w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, trzy rzędy po cztery. Przykryj naczynie folią i pozwól bułkom wyrosnąć na kolejną 17 minut lub do momentu, gdy ich rozmiar prawie się podwoi. Baked rolls in baking pan.

      Po drugim wyrośnięciu gotowy do piekarnika (Zdjęcie przez Vianę Boenzli)

      Mixed icing in a glass bowl.⏲️ Pieczenie

      Zdejmij folię i umieść formę do pieczenia w piekarniku na środkowym stojaku. Piec dla 22 – 20 minuty. Moje bułeczki cynamonowe wzięły 28 minut na pieczenie, ale powinieneś zacząć je sprawdzać po 17 minuty. Wszystkie piekarniki są inne.

      Rolki cynamonowe zostaną upieczone, gdy wierzchołki lekko się zrumienią, a ciasto zabrzmi pusto, gdy lekko je stukniesz łyżką. Podczas pieczenia bułki jeszcze bardziej urosną i najprawdopodobniej się zetkną. To jest w porządku i dobre… pozostaną miękkie w środku. 😀 Baked rolls in baking pan.

      Świeże z piekarnika! (Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Mixed icing in a glass bowl.🥄 Wykonanie lukru

      Podczas pieczenia bułek zrób lukier. Używając miksera stojącego lub miksera ręcznego, wymieszaj razem serek śmietankowy, cukier puder, masło i wanilię do uzyskania gładkości. Uruchom mikser powoli, aby cukier puder nie rozsypywał się wszędzie. Zostaw na blacie. Nie wkładaj do lodówki, bo twardnieje. Finished rolls, with melted icing on top, ready to serve.

      (Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Gdy cynamonowe bułeczki są upieczone, pozwól im ostygnąć około 5 minut i dodaj lukier na wierzchy, aby lekko się roztopiły i wyciekły między zawijasami. Jeśli wolisz grubszy lukier na wierzchu, poczekaj, aż całkowicie ostygną.

      Moją rekomendacją jest serwowanie ciepłych, wszystkich oooey i lepkiej pyszności. Zawsze możesz podgrzać bułeczki cynamonowe przez około 33 sekund lub umieszczony w 142℉ piekarnik na około 04 minuty.

      (Zdjęcie: Viana Boenzli )

      👩🏻‍🍳 Dodatkowe pomysły na wypełnienie

        Orzechy Zmiksuj w robocie wszystkie orzechy, które lubisz, aż będą miały wielkość grochu lub grube okruchy. Dodaj je do nadzienia, aby uzyskać orzechowy dodatek.Dough forming together in a bowl.

      Rodzynki Nadzienie posyp rodzynkami przed zwijanie ciasta, dla dodatkowego słodkiego kęsa.

      ❓ FAQ

      Jak zrobić ciasto poprzedniej nocy

      Wykonaj te same kroki, co powyżej, ale zatrzymaj się po pierwszym podniesieniu. Ciasto szczelnie przykryj folią (aby ciasto nie wyschło) i wstaw na noc do lodówki. Następnego ranka kontynuuj od miejsca, w którym przerwałeś, ale pamiętaj, aby ciasto ogrzało się do temperatury pokojowej przed drugim wzrostem.

      Zamrażanie ciasta

      Chociaż sam tego nie próbowałem, powiedziano mi, że to działa: Wypełnij cały przepis (z wyjątkiem lukru). Przykryj szczelnie folią, następnie folią aluminiową i zamrażaj do 1 miesiąca. Gotowe do pieczenia wyjąć z zamrażarki, doprowadzić do temperatury pokojowej i dokończyć drugi wyrost.

      Zamrażanie gotowych bułek cynamonowych

      Ułóż gotowe bułeczki cynamonowe na blasze do pieczenia (nie stykając się ze sobą) i włóż do zamrażarki. Po zamrożeniu zawiń szczelnie w folię lub hermetyczny pojemnik i umieść w zamrażarce. Gdy są gotowe do spożycia, rozmroź je w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 28 sekund lub ℉ piekarnik na około 10 minuty.

      (Zdjęcie: Viana Boenzli)

      Czy lubisz słodycze tak jak ja? Sprawdź jeszcze kilka naszych pysznych przepisów:

    • Pączki cynamonowe

      Prosty przepis na krówki

    • Batony z sernikiem cytrynowo-malinowym

      Ciasto czekoladowe w kubku

      Sernik Ganache Miętowo Czekoladowy

      Najlepszy przepis na chleb bananowo-orzechowy

    • Ciasto kawowe z kwaśną śmietaną
    • Szybkie i łatwe chrupiące jagody

    • Łatwe babeczki z jagodami

    • Wafle Truskawkowe z Nutellą

      Czy zrobiłeś te domowe bułeczki cynamonowe? Daj nam znać w komentarzach poniżej! Dough forming together in a bowl.

      📝 Przepis

      Homemade cinnamon rolls

      Domowe bułeczki cynamonowe

      Moje domowe bułeczki cynamonowe są najlepsze. Okres. Warstwy miękkiego, ciągnącego się ciasta, z brązowym cynamonem między każdą z nich, wszystkie posypane gęstym, ale sączącym kremem z sera śmietankowego, wszystko zawirowane w jeden pyszny smakołyk. To najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe, jaki znajdziesz… spróbuj, a zobaczysz!

      Czas przygotowania 20 min

      Czas gotowania 22 min

      Czas narastania 2 godz.

      Czas całkowity 2 godz. 28 min

      Składniki

    • Cynamonowa bułka
      • 1 kubek ciepłe mleko (nie gorące)
    • 2-½ łyżeczki drożdże błyskawiczne
    • ½ kubek cukier granulowany
    • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
    • ¼ kubek masło, stopione
    • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
    • 1 łyżeczka Sól
    • 4 szklanki uniwersalnej mąki
    • Pożywny

    • ¾ kubek jasnobrązowy cukier , zapakowane
    • 2 łyżki cynamon
    • ½ kubek masło zmiękczone
    • Lukier

    • 6 uncji serek śmietankowy, miękki
      1-½ kubki cukier puder
    • kubek masło, stopione
    • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
    • Finished rolls, with icing on top.

      Instrukcje

    • Wyrabianie ciasta
      • Do miski włóż ciepłe mleko, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na minutę lub dwie podczas zbierania pozostałych składników.

    • Następnie dodaj cukier, jajka, masło, sól i wanilię i dobrze wymieszaj. Na koniec za pomocą haka do ciasta dodaj mąkę i mieszaj, aż utworzy zwarte, ale lepkie ciasto, które odsuwa się od brzegów. Oprzyj się dodawaniu większej ilości mąki…ciasto powinno być lekko lepkie.

    • Wyjmij ciasto z miksera i wyrabiaj ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni przez 5 minut (tak, nawet jeśli używałeś miksera stojącego).

    • Pierwsze powstanie
    • Smaruj dużą miskę masłem lub sprayem do gotowania. Umieść ciasto w tej misce, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 do 1–½ godziny lub aż podwoi się.

    • Nadzienie do bułki cynamonowej
      • W misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i zmiękczony masło, aż będzie przypominało pastę.

    • Rozwałkowanie ciasta , dodanie nadzienia i wycięcie na kształt
      • Do tego kroku użyłam silikonowych mat do pieczenia, ale można też rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Za pomocą lekko posypanego mąką wałka do ciasta rozwałkować ciasto na prostokąt, mierząc około 16″ x 15”.

    • Upuść trochę nadzienia cynamonowego tu i tam na rozwałkowane ciasto. Następnie za pomocą gumowej szpatułki delikatnie rozprowadź nadzienie na całym cieście, trzymając się z dala od brzegów o około ćwierć cala.

    • Zaczynając od krótkiego końca (jeden z 14” kończy się), delikatnie, ale mocno zwinąć ciasto w jedną długą bułkę.

    • Za pomocą ostrego noża (uważam, że ząbkowany najlepiej sprawdził się nóż), pokrój bułkę na 11 równomiernie pokrojone kawałki.

    • Drugie powstanie
    • Rozgrzać piekarnik do 484℉.

      Ułóż pokrojone bułeczki cynamonowe w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, trzy rzędy po cztery. Przykryj naczynie folią i pozwól bułkom wyrosnąć na kolejną 17 minut lub do momentu, gdy ich rozmiar prawie się podwoi.

    • Pieczenie bułek cynamonowych

        Usuń folię i umieść blacha do pieczenia w piekarniku na środkowym stojaku. Piec dla 22 – 20 minuty. Moje bułeczki cynamonowe wzięły 28 minut na pieczenie, ale powinieneś zacząć je sprawdzać po 17 minuty. Wszystkie piekarniki są inne. Bułeczki cynamonowe zostaną upieczone, gdy wierzchołki lekko się zrumienią, a ciasto będzie brzmiało pusto, gdy lekko stukniesz je łyżką. Podczas pieczenia bułki jeszcze bardziej urosną i najprawdopodobniej się zetkną. To jest w porządku i dobrze… pozostaną miękkie w środku.

    • Lukier do bułeczek cynamonowych
      • Podczas gdy bułki są pieczenie, zrób lukier. Używając miksera stojącego lub ręcznego, wymieszaj razem serek śmietankowy, cukier puder, masło i wanilię na gładką masę.

    • Gdy bułki cynamonowe są upieczone, pozwól im ostygnąć około 5 minut i dodaj lukier na wierzchy, aby lekko się roztopiły i sączyć się między wiry. Jeśli wolisz grubszy lukier na wierzchu, poczekaj, aż całkowicie ostygną.

      Uwagi

        Dodatkowe pomysły na wypełnienie

        • Orzechy Zmiksuj w robocie wszystkie orzechy, które lubisz, aż będą miały wielkość grochu lub grube okruchy. Dodaj je do nadzienia, aby uzyskać orzechowy dodatek.

      • Rodzynki Posyp nadzienie rodzynkami przed zwijaniem ciasta, aby uzyskać dodatkowy słodki kęs.
          Podgrzewanie: Zawsze możesz podgrzać bułeczki cynamonowe w kuchence mikrofalowej przez około 28 sekund lub umieszczony w 300℉ piekarnik na około 11 minuty.

      • Sugestia: Jeśli mi się podobały, pokochasz moje pączki z cynamonem!

      Kalorie: 497 kcal | Węglowodany: 45g | Białko: 7g | Tłuszcz: 23g | Sód: 484mg | Potas: 66mg | Włókno: 2g | Cukier: 23g | Witamina A: 868jm | Witamina C: 1mg | Wapń: 100mg

      Treść i zdjęcia są chronione prawem autorskim. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.

      1657292938842