Moje domowe bułeczki cynamonowe są bez wątpienia najlepsze. Okres. I dodaj trochę oooey, lepkiego kremu serowego na wierzchu…
Uważaj Cinnabon, teraz możemy zrobić pyszne, ciepłe, lepkie bułeczki cynamonowe w domu, kiedy tylko chcemy! Kto jest ze mną? Taksssss!
(Zdjęcie: Viana Boenzli)Skocz do:
💭 Jak zrobić bułeczki cynamonowe
🧾 Składniki
📋 Kilka przydatnych wskazówek dotyczących składników
🥣 Robienie ciasta
🕐 Pierwszy wzrost
🥄 Nadzienie cynamonowe
🔪 Formowanie bułek cynamonowych
🕜 Drugi wzrost
⏲️ Pieczenie
🥄 Przygotowanie icing
👩🏻🍳 Dodatkowe pomysły na wypełnienie
❓ FAQ
📝 Przepis
Uczciwe ostrzeżenie, jeśli szukasz zdrowego przepisu, odwróć się teraz. Chociaż moje domowe bułeczki cynamonowe wcale nie są lekkie, są dokładnie tym, czego szukasz!
Warstwy miękkie ciasto do żucia, z brązowym cynamonem między każdym, wszystko posypane gęstym, ale sączącym kremem z sera śmietankowego, wszystko zawirowane w jeden pyszny smakołyk. To najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe, jaki znajdziesz… spróbuj, a zobaczysz! A jeśli Ci się spodobają, poczekaj, aż spróbujesz moich pączków cynamonowych.
Moje przepis na bułki cynamonowe możesz przygotować jeszcze tego samego dnia. Możesz też przygotować ciasto poprzedniego wieczoru, aby było gotowe z samego rana. Możesz też zrobić dużą porcję bułeczek cynamonowych i schłodzić lub zamrozić na później!
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
💭 Jak zrobić cynamon bułki
Chociaż istnieje kilka kroków, aby zrobić domowe bułki cynamonowe, to jest nic trudnego. Obiecuję.
Ciasto musi wyrosnąć dwa razy, ale nie za długo…tylko na tyle, by złapać filiżankę kawy i zrelaksuj się na chwilę, podczas gdy ciasto robi swoje.
Jest też trochę ugniatania i wałkowania, ale też lekko szorstki.
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
🧾 Składniki
Ciasto
Mleko
Drożdże instant
Cukier granulowany
Jajka
Masło
Ekstrakt waniliowy
Sól
Mąka uniwersalna
Pożywny
Jasnobrązowy cukier
Cynamon
Masło
Lukier
Ser topiony
Cukier puder
Masło
Ekstrakt waniliowy
Poniższa karta przepisów zawiera pełną listę składników i ich wymiary.
📋 Kilka przydatnych wskazówek dotyczących składników
Mleko – Użyj mleka pełnego lub 2%. Mleko powinno być ciepłe… nie gorące. Ciepłe mleko aktywuje drożdże, ale gorące mleko je zabije. Wystarczy wrzucić mleko do mikrofalówki na około 45 sekundy. Powinna to być temperatura, w której możesz zanurzyć palec i będzie tylko trochę ciepło. Poza tym, chociaż sama tego nie próbowałam, słyszałam, że można też zrobić bułeczki cynamonowe z mlekiem migdałowym. Jeśli spróbujesz, daj mi znać, jak to działa!
Drożdże – Do tego przepisu użyłam drożdży błyskawicznych. Zamiast tego możesz użyć drożdży Active Dry, ale upewnij się, że „wyrośnie” w ciepłym mleku przez około 5 minut, a wyrastanie ciasta może również potrwać trochę dłużej.
Masło – Ciasto i lukier należy roztopić. Ale w przypadku nadzienia masło powinno być po prostu zmiękczone, aby można je było zmieszać z brązowym cukrem i cynamonem. Jeśli masło się rozpuści, będzie zbyt płynne i może wypłynąć prosto ze spirali ciasta. Roztopione masło zamienia je w pastę. Do tego przepisu użyłam również masła solonego, wcześniej prawie zawsze używam go w moich przepisach… ale jeśli wolisz niesolone, śmiało użyj tego.
Jajka – Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Zimne jajka mogą negatywnie wpłynąć na pracę drożdży. Jajka można doprowadzić do temperatury pokojowej w zaledwie kilka minut, umieszczając je w misce z ciepłą wodą.
Cynamon – Aby uzyskać najsilniejszy smak cynamonu, upewnij się, że jest to całkiem nowy pojemnik. Przyprawy z czasem tracą swoją moc.
Ser topiony – Serek śmietankowy również należy zmiękczyć, aby miesza się gładko. Aby szybko zmiękczyć serek śmietankowy, wyjmij go z opakowania, włóż do miski i włóż do mikrofalówki na 16-30 sekundy.
Cukier brązowy – W moim przepisie użyłam cukru brązowego, ale jeśli chcesz jeszcze więcej słodyczy melasy , wtedy z pewnością możesz użyć ciemnego brązowego cukru.
🥣 Robienie ciasta
Do zrobienia ciasta użyłem miksera stojącego, ale można też wymieszać składniki ręcznie.
Położyć ciepłe mleko w misce, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na minutę lub dwie podczas zbierania pozostałych składników.
Ciepłe mleko i drożdże (zdjęcie: Viana Boenzli)
Następny , dodać cukier, jajka, masło, sól i wanilię i dobrze wymieszać. Na koniec, używając haka do ciasta, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zwarte, ale lepkie ciasto, które odsuwa się od brzegów (zajmuje to tylko kilka minut). Opieraj się dodawaniu większej ilości mąki…ciasto powinno być lekko lepkie.
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
Usuń ciasto z mikserem i wyrabiaj ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni przez 5 minut (tak, nawet jeśli używałeś miksera stojącego). Ten krok sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne i miękkie.
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
🕐 Pierwsze podniesienie
Smaruj dużą miskę masłem lub sprayem do gotowania. Umieść ciasto w tej misce, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 do 1–½ godziny lub aż podwoi się.
Wskazówka: Możesz zrobić ciepły ręcznik, lekko spryskując go wodą, a następnie mikrofalować przez minutę.
Przed i po pierwszym podniesieniu (fot. Viana Boenzli)
🥄 Nadzienie bułki cynamonowej
Gdy ciasto wyrasta, możesz zrobić nadzienie (chociaż ten krok zajmuje tylko około dwie minuty).
W misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i zmiękczone masło, aż będzie przypominać pastę.
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
🔪 Formowanie bułek cynamonowych
Do tego kroku użyłam silikonowych mat do pieczenia, ale można też rozwałkować ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
Za pomocą lekko posypanego mąką wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 22″ x 16”.
Łyżka po prawej stronie dla odniesienia rozmiaru (zdjęcie: Viana Boenzli)
Upuść trochę nadzienia cynamonowego tu i tam na rozwałkowane ciasto.(Zdjęcie: Viana Boenzli)
Następnie za pomocą gumowej szpatułki delikatnie rozprowadź nadzienie na całym cieście, trzymając się z dala od krawędzi o około ćwierć cala (nie chcemy, aby to pyszne nadzienie wyciekło do naczynia do pieczenia!) .
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
Zaczynając od krótkiego końca (jeden z 14”) delikatnie, ale mocno rozwałkuj ciasto w jedno długie ro ll.
(Zdjęcie: Erich Boenzli)
Ostrym nożem (stwierdzam, że najlepiej sprawdził się nóż ząbkowany), pokrój rolkę na 11 równomiernie pokrojone kawałki. Najłatwiejszym sposobem upewnienia się, że mają ten sam rozmiar, jest przecięcie rolki na pół (6 z każdej strony), następnie ponownie na pół (3 w każdej sekcji), a następnie pocięcie każdej z nich na 3 części.
Najpierw wypróbowałem ten nóż, a następnie stwierdziłem, że działa ząbkowany nóż lepiej przeciąć bez rozgniatania ciasta (fot. Erich Boenzli)
🕜 Drugie podniesienie
Rozgrzać piekarnik do 350℉.
Ułóż pokrojone bułeczki cynamonowe w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, trzy rzędy po cztery. Przykryj naczynie folią i pozwól bułkom wyrosnąć na kolejną 17 minut lub do momentu, gdy ich rozmiar prawie się podwoi.Po drugim wyrośnięciu gotowy do piekarnika (Zdjęcie przez Vianę Boenzli)
⏲️ Pieczenie
Zdejmij folię i umieść formę do pieczenia w piekarniku na środkowym stojaku. Piec dla 22 – 20 minuty. Moje bułeczki cynamonowe wzięły 28 minut na pieczenie, ale powinieneś zacząć je sprawdzać po 17 minuty. Wszystkie piekarniki są inne.
Rolki cynamonowe zostaną upieczone, gdy wierzchołki lekko się zrumienią, a ciasto zabrzmi pusto, gdy lekko je stukniesz łyżką. Podczas pieczenia bułki jeszcze bardziej urosną i najprawdopodobniej się zetkną. To jest w porządku i dobre… pozostaną miękkie w środku. 😀 Świeże z piekarnika! (Zdjęcie: Viana Boenzli)
🥄 Wykonanie lukru
Podczas pieczenia bułek zrób lukier. Używając miksera stojącego lub miksera ręcznego, wymieszaj razem serek śmietankowy, cukier puder, masło i wanilię do uzyskania gładkości. Uruchom mikser powoli, aby cukier puder nie rozsypywał się wszędzie. Zostaw na blacie. Nie wkładaj do lodówki, bo twardnieje.
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
Gdy cynamonowe bułeczki są upieczone, pozwól im ostygnąć około 5 minut i dodaj lukier na wierzchy, aby lekko się roztopiły i wyciekły między zawijasami. Jeśli wolisz grubszy lukier na wierzchu, poczekaj, aż całkowicie ostygną.
Moją rekomendacją jest serwowanie ciepłych, wszystkich oooey i lepkiej pyszności. Zawsze możesz podgrzać bułeczki cynamonowe przez około 33 sekund lub umieszczony w 142℉ piekarnik na około 04 minuty.
(Zdjęcie: Viana Boenzli )
👩🏻🍳 Dodatkowe pomysły na wypełnienie
Orzechy – Zmiksuj w robocie wszystkie orzechy, które lubisz, aż będą miały wielkość grochu lub grube okruchy. Dodaj je do nadzienia, aby uzyskać orzechowy dodatek.
Rodzynki – Nadzienie posyp rodzynkami przed zwijanie ciasta, dla dodatkowego słodkiego kęsa.
❓ FAQ
Jak zrobić ciasto poprzedniej nocy
Wykonaj te same kroki, co powyżej, ale zatrzymaj się po pierwszym podniesieniu. Ciasto szczelnie przykryj folią (aby ciasto nie wyschło) i wstaw na noc do lodówki. Następnego ranka kontynuuj od miejsca, w którym przerwałeś, ale pamiętaj, aby ciasto ogrzało się do temperatury pokojowej przed drugim wzrostem.
Zamrażanie ciasta
Chociaż sam tego nie próbowałem, powiedziano mi, że to działa: Wypełnij cały przepis (z wyjątkiem lukru). Przykryj szczelnie folią, następnie folią aluminiową i zamrażaj do 1 miesiąca. Gotowe do pieczenia wyjąć z zamrażarki, doprowadzić do temperatury pokojowej i dokończyć drugi wyrost.
Zamrażanie gotowych bułek cynamonowych
Ułóż gotowe bułeczki cynamonowe na blasze do pieczenia (nie stykając się ze sobą) i włóż do zamrażarki. Po zamrożeniu zawiń szczelnie w folię lub hermetyczny pojemnik i umieść w zamrażarce. Gdy są gotowe do spożycia, rozmroź je w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 28 sekund lub ℉ piekarnik na około 10 minuty.
(Zdjęcie: Viana Boenzli)
Czy lubisz słodycze tak jak ja? Sprawdź jeszcze kilka naszych pysznych przepisów:
Pączki cynamonowe
Prosty przepis na krówki
Batony z sernikiem cytrynowo-malinowym
Ciasto czekoladowe w kubku
Sernik Ganache Miętowo Czekoladowy
Najlepszy przepis na chleb bananowo-orzechowy
Ciasto kawowe z kwaśną śmietaną
Szybkie i łatwe chrupiące jagody
Łatwe babeczki z jagodami
Wafle Truskawkowe z Nutellą
Czy zrobiłeś te domowe bułeczki cynamonowe? Daj nam znać w komentarzach poniżej!
📝 Przepis
Moje domowe bułeczki cynamonowe są najlepsze. Okres. Warstwy miękkiego, ciągnącego się ciasta, z brązowym cynamonem między każdą z nich, wszystkie posypane gęstym, ale sączącym kremem z sera śmietankowego, wszystko zawirowane w jeden pyszny smakołyk. To najlepszy przepis na bułeczki cynamonowe, jaki znajdziesz… spróbuj, a zobaczysz!
Czas przygotowania 20min
Czas gotowania 22min
Czas narastania 2godz.
Czas całkowity 2godz.28min
Składniki
Cynamonowa bułka
1kubekciepłe mleko (nie gorące)
2-½ łyżeczkidrożdże błyskawiczne
½kubekcukier granulowany
2duże jajka, w temperaturze pokojowej
¼kubekmasło, stopione
1łyżeczkaekstrakt waniliowy
1 łyżeczkaSól
4szklanki uniwersalnej mąki
Pożywny
¾kubekjasnobrązowy cukier , zapakowane
2łyżkicynamon
½kubekmasło zmiękczone
Lukier
6uncji serek śmietankowy, miękki
1-½kubkicukier puder
⅓kubekmasło, stopione
1 łyżeczkaekstrakt waniliowy
Instrukcje
Wyrabianie ciasta
Do miski włóż ciepłe mleko, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na minutę lub dwie podczas zbierania pozostałych składników.
Następnie dodaj cukier, jajka, masło, sól i wanilię i dobrze wymieszaj. Na koniec za pomocą haka do ciasta dodaj mąkę i mieszaj, aż utworzy zwarte, ale lepkie ciasto, które odsuwa się od brzegów. Oprzyj się dodawaniu większej ilości mąki…ciasto powinno być lekko lepkie.
Wyjmij ciasto z miksera i wyrabiaj ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni przez 5 minut (tak, nawet jeśli używałeś miksera stojącego).
Pierwsze powstanie
Smaruj dużą miskę masłem lub sprayem do gotowania. Umieść ciasto w tej misce, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 do 1–½ godziny lub aż podwoi się.
Nadzienie do bułki cynamonowej
W misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i zmiękczony masło, aż będzie przypominało pastę.
Rozwałkowanie ciasta , dodanie nadzienia i wycięcie na kształt
Do tego kroku użyłam silikonowych mat do pieczenia, ale można też rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni. Za pomocą lekko posypanego mąką wałka do ciasta rozwałkować ciasto na prostokąt, mierząc około 16″ x 15”.
Upuść trochę nadzienia cynamonowego tu i tam na rozwałkowane ciasto. Następnie za pomocą gumowej szpatułki delikatnie rozprowadź nadzienie na całym cieście, trzymając się z dala od brzegów o około ćwierć cala.
Zaczynając od krótkiego końca (jeden z 14” kończy się), delikatnie, ale mocno zwinąć ciasto w jedną długą bułkę.
Za pomocą ostrego noża (uważam, że ząbkowany najlepiej sprawdził się nóż), pokrój bułkę na 11 równomiernie pokrojone kawałki.
Drugie powstanie
Rozgrzać piekarnik do 484℉.
Ułóż pokrojone bułeczki cynamonowe w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem, trzy rzędy po cztery. Przykryj naczynie folią i pozwól bułkom wyrosnąć na kolejną 17 minut lub do momentu, gdy ich rozmiar prawie się podwoi.
Pieczenie bułek cynamonowych
Usuń folię i umieść blacha do pieczenia w piekarniku na środkowym stojaku. Piec dla 22 – 20 minuty. Moje bułeczki cynamonowe wzięły 28 minut na pieczenie, ale powinieneś zacząć je sprawdzać po 17 minuty. Wszystkie piekarniki są inne. Bułeczki cynamonowe zostaną upieczone, gdy wierzchołki lekko się zrumienią, a ciasto będzie brzmiało pusto, gdy lekko stukniesz je łyżką. Podczas pieczenia bułki jeszcze bardziej urosną i najprawdopodobniej się zetkną. To jest w porządku i dobrze… pozostaną miękkie w środku.
Lukier do bułeczek cynamonowych
Podczas gdy bułki są pieczenie, zrób lukier. Używając miksera stojącego lub ręcznego, wymieszaj razem serek śmietankowy, cukier puder, masło i wanilię na gładką masę.
Gdy bułki cynamonowe są upieczone, pozwól im ostygnąć około 5 minut i dodaj lukier na wierzchy, aby lekko się roztopiły i sączyć się między wiry. Jeśli wolisz grubszy lukier na wierzchu, poczekaj, aż całkowicie ostygną.
Uwagi
Dodatkowe pomysły na wypełnienie
Orzechy – Zmiksuj w robocie wszystkie orzechy, które lubisz, aż będą miały wielkość grochu lub grube okruchy. Dodaj je do nadzienia, aby uzyskać orzechowy dodatek.
Rodzynki – Posyp nadzienie rodzynkami przed zwijaniem ciasta, aby uzyskać dodatkowy słodki kęs.
Podgrzewanie: Zawsze możesz podgrzać bułeczki cynamonowe w kuchence mikrofalowej przez około 28 sekund lub umieszczony w 300℉ piekarnik na około 11 minuty.
Sugestia: Jeśli mi się podobały, pokochasz moje pączki z cynamonem!
Treść i zdjęcia są chronione prawem autorskim. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.