Składniki:
Instrukcja:
- Doprawić dzika solą i pieprzem i oprószyć odrobiną mąki.
- Zrumienić dzika z obu stron i odstawić.
- W innym garnku podgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, aż prawie zacznie się dymić.
- Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut przed dodaniem marchewki i selera.
- Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj dzika i pancettę do garnka i gotować około – minut.
- Dodaj pomidory , winem, pietruszką i bazylią.
- Gotuj przez kilka godzin, jeśli możesz, od czasu do czasu mieszając.
- Po kilku godzinach zacznij próbować rozerwać mięso z dzika . (Pozostawienie go w dużych kawałkach sprawi, że wyschnie.) Możesz to zrobić tylko drewnianą łyżką.
- W robocie kuchennym zmieszaj mąkę, jajka, olej i 1 1/2 łyżki zimnej wody, aż masa zacznie tworzyć kulkę, dodając więcej wody kropla po kropli, jeśli ciasto jest zbyt suche. (Ciasto powinno być jędrne i nie lepkie.)
- Wymieszaj ciasto jeszcze przez 15 sekundy, aby je zagnieść.
- Ciasto można przygotować do 4 godzin wcześniej. Po prostu trzymaj go przykrytym w lodówce. Musi jednak stać, przykryty, w temperaturze pokojowej przez godzinę, zanim zostanie zwinięty, jednak miej to na uwadze.
- Aby rozwałkować ciasto na makaron, ustaw gładkie wałki maszyny do makaronu w najszerszym miejscu ustawienie. (Jeśli nie masz wałka do makaronu, możesz użyć wałka do ciasta; po prostu weź trochę smaru do łokcia i może nie być w stanie uzyskać bardzo cienkiego.)
- Podziel ciasto na 3 części, spłaszcz jeden kawałek na szorstki prostokąt i przykryj pozostałe kawałki odwróconą miską.
- Posyp prostokąt mąką i przełóż przez wałki.
- Przekręć pokrętło w dół o jeden stopień i przełóż ciasto przez wałki.
- Kontynuuj przełóż ciasto przez wałki, obracając pokrętłem za każdym razem o jeden stopień niżej, aż ciasto osiągnie pożądaną grubość.
- Ciasto powinno być gładkim, długim arkuszem o szerokości około czterech lub pięciu cali i około 1/16 cala grubości.
- Rozwałkować pozostałe ciasto makaronowe w ten sam sposób.
- Za pomocą noża , pokrój arkusze makaronu na wstążki o szerokości 1 cala.
- Po pokrojeniu wszystkich tagliatelle ugotuj w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Ugotowanie świeżego makaronu zajmuje tylko kilka minut i jest gotowe, gdy wypłynie na wierzch, więc upewnij się, że masz ' ;ustawiłem już stół i są gotowe do jedzenia.
- Ugotowany makaron odcedź (nie płukać!!) i podziel na duże miski makaronu .
- Pokryj makaron sosem i posyp świeżo startym serem Parmiggiano Reggiano.
- Podaj z chrupiącym grillowanym chlebem i prostą sałatką.