Domowe Tagliatelle Z Ragu . z Dzika

Domowe Tagliatelle Z Ragu . z Dzika

Składniki:

  • 1 3/4 funta polędwicy z dzika
  • 1/4 funta pancetty, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża brązowa cebula, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 duża marchewka, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera, drobno posiekana
  • 28 uncji może być pokruszonych pomidorów
  • 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
  • kubka włoskiej pietruszki, posiekanej
  • 8 posiekanych listków bazylii
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Świeżo zmielony pieprz i sól
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej (plus więcej do oprószenia)
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • Instrukcja:

    1. Doprawić dzika solą i pieprzem i oprószyć odrobiną mąki.
    2. Zrumienić dzika z obu stron i odstawić.
    3. W innym garnku podgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, aż prawie zacznie się dymić.
    4. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się przezroczysta.
    5. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut przed dodaniem marchewki i selera.
    6. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
    7. Dodaj dzika i pancettę do garnka i gotować około – minut.
    8. Dodaj pomidory , winem, pietruszką i bazylią.
    9. Gotuj przez kilka godzin, jeśli możesz, od czasu do czasu mieszając.
    10. Po kilku godzinach zacznij próbować rozerwać mięso z dzika . (Pozostawienie go w dużych kawałkach sprawi, że wyschnie.) Możesz to zrobić tylko drewnianą łyżką.
    11. W robocie kuchennym zmieszaj mąkę, jajka, olej i 1 1/2 łyżki zimnej wody, aż masa zacznie tworzyć kulkę, dodając więcej wody kropla po kropli, jeśli ciasto jest zbyt suche. (Ciasto powinno być jędrne i nie lepkie.)
    12. Wymieszaj ciasto jeszcze przez 15 sekundy, aby je zagnieść.
    13. Ciasto można przygotować do 4 godzin wcześniej. Po prostu trzymaj go przykrytym w lodówce. Musi jednak stać, przykryty, w temperaturze pokojowej przez godzinę, zanim zostanie zwinięty, jednak miej to na uwadze.
    14. Aby rozwałkować ciasto na makaron, ustaw gładkie wałki maszyny do makaronu w najszerszym miejscu ustawienie. (Jeśli nie masz wałka do makaronu, możesz użyć wałka do ciasta; po prostu weź trochę smaru do łokcia i może nie być w stanie uzyskać bardzo cienkiego.)
    15. Podziel ciasto na 3 części, spłaszcz jeden kawałek na szorstki prostokąt i przykryj pozostałe kawałki odwróconą miską.
    16. Posyp prostokąt mąką i przełóż przez wałki.
    17. Przekręć pokrętło w dół o jeden stopień i przełóż ciasto przez wałki.
    18. Kontynuuj przełóż ciasto przez wałki, obracając pokrętłem za każdym razem o jeden stopień niżej, aż ciasto osiągnie pożądaną grubość.
    19. Ciasto powinno być gładkim, długim arkuszem o szerokości około czterech lub pięciu cali i około 1/16 cala grubości.
    20. Rozwałkować pozostałe ciasto makaronowe w ten sam sposób.
    21. Za pomocą noża , pokrój arkusze makaronu na wstążki o szerokości 1 cala.
    22. Po pokrojeniu wszystkich tagliatelle ugotuj w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Ugotowanie świeżego makaronu zajmuje tylko kilka minut i jest gotowe, gdy wypłynie na wierzch, więc upewnij się, że masz &#039 ;ustawiłem już stół i są gotowe do jedzenia.
    23. Ugotowany makaron odcedź (nie płukać!!) i podziel na duże miski makaronu .
    24. Pokryj makaron sosem i posyp świeżo startym serem Parmiggiano Reggiano.
    25. Podaj z chrupiącym grillowanym chlebem i prostą sałatką.