Dorsz z pomidorami, oliwkami i polentą

Dorsz z pomidorami, oliwkami i polentą

Składniki:

  • ¾ szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 500 g filetów z dorsza, świeżych lub mrożonych
  • ½ szklanki błyskawicznej polenty kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina
  • Świeża pietruszka, posiekana
  • ¼ szklanki oliwa z oliwek
  • szczypta suchego oregano
  • świeże oregano, siekane
  • szczypta soli
  • Szczypta soli
  • 1 funta obranych pomidorów
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ¼ szklanki białego wina
  • Instrukcje:

    1. Jeśli filety są zamrożone, rozmroź je.
    2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, sól i biały pieprz.Wymieszaj filety z mąki i podsmaż je na oleju przez 3 minuty z każdej strony.
    3. Filety posyp białym winem.
    4. Dodaj pomidory i oliwki, gotuj około 5 minut.Przed podaniem dopraw filety oregano i natką pietruszki.Do zrobienia polenty , zagotować wodę, dodać wino, oregano i sól. Stopniowo dodawaj polentę instant i gotuj, cały czas mieszając, około 5 minut lub do końca.
    5. W razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody. Lekko ostudź i podawaj z rybą.
    6. 500