Durian Panna Cotta

Durian Panna Cotta

Składniki:

  • 200g puree z duriana (zmiksuj durian do gładkiego)
  • g żelatyna w proszku
  • 600ml świeżego mleka
  • 150g cukru
  • ml wody
  • g Śmietana do ubijania
  • Instrukcja:

    1. Dodaj żelatynę do wody, aby namoczyć przez 5 minut.
    2. Połącz świeże mleko, bitą śmietanę i cukier w garnku, umieść na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź płynną mieszaninę do lekkiego wrzenia. Następnie dodaj do niej namoczoną żelatynę i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Na koniec dodaj puree z duriana i dobrze wymieszaj, nie gotuj, ale mieszaj przez 5-8 minut na małym ogniu. Odcedź i przelej mieszankę do kubków lub foremek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i podawaj.
    3. 600