Duszona Wieprzowina: Filipiński Humba

Duszona Wieprzowina: Filipiński Humba

Składniki:

  • 1/2 grama kg lub 500 boczek wieprzowy pokrojony w duże kostki
  • 1/2 grama kg lub 500 łopatka wieprzowa pokrojona w dużą kostkę
  • 1 rozgnieciony czosnek z całą głową
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 2 sztuki gwiazdka anyż
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki tausi lub sfermentowanej czarnej fasoli
  • 1 szklanka całych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 2 szklanki wody
  • kilka smażonych bananów
  • Instrukcja:

    1. W misce połącz te składniki : mięso, czosnek, ocet, cukier brązowy, sos sojowy i wino ryżowe. Marynować około 30 minut. Odstawić do lodówki.
    2. Po 30 minut, przełóż do rondla i dodaj: wodę, czarną fasolę i orzeszki ziemne.
    3. Przykryj i zagotuj, gdy się zagotuje, zmień ogień na tryb duszenia i dodaj resztę składników: bay l golonka, anyż gwiazdkowaty, oregano, papryka i oliwa z oliwek.
    4. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę lub do zgęstnienia sosu.
    5. Możesz dodać smażone banany pięć minut wcześniej wyłączyć grzanie lub podawać osobno.