Składniki:
Instrukcja:
- Miele mieloną wołowinę i wieprzowinę w robocie kuchennym z zimną wodą przez około 1 minutę, aż masa będzie gładka.
- Dodaj przyprawy do klopsików i mieszaj je palcami, aż się połączą.
- Pokrój kapustę pekińską na duże kawałki. Smażymy na 2 łyżkach oleju i doprawiamy 1/3 łyżeczki soli. Przykryj i gotuj, aż kapusta będzie miękka, ale nadal będzie się gryźć.
- Wyjmij na półmisek i trzymaj w cieple.
- Rozgrzej pozostały olej na dużej patelni średnie ciepło. Zwilżyć ręce wodą i uformować kulę z około 2 do 3 łyżek masy mięsnej. Wrzucaj klopsiki na gorącą patelnię i lekko dociśnij każdy klopsik. Smaż każdą stronę przez około 3-4 minuty lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
- Spuść olej z patelni.
- Wlej 1 szklankę bulionu wołowego do na patelni dodaj sos sojowy, sól i cukier.
- Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. W tym momencie dostosuj przyprawy, jeśli to konieczne. Zagęścić sos mieszanką skrobi kukurydzianej i wody, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Skrop olejem sezamowym i posyp posiekaną zieloną cebulką.
- Ułóż klopsiki na kapuście pekińskiej na talerzu.