Duszone Klopsiki W Stylu Chińskim

Duszone Klopsiki W Stylu Chińskim

Składniki:

  • gramów mielonej wołowiny
  • gramów mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 600 gramów kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebuli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżka wina Shaoxing
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki łyżeczki skrobi kukurydzianej + 1 woda
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • Instrukcja:

    1. Miele mieloną wołowinę i wieprzowinę w robocie kuchennym z zimną wodą przez około 1 minutę, aż masa będzie gładka.
    2. Dodaj przyprawy do klopsików i mieszaj je palcami, aż się połączą.
    3. Pokrój kapustę pekińską na duże kawałki. Smażymy na 2 łyżkach oleju i doprawiamy 1/3 łyżeczki soli. Przykryj i gotuj, aż kapusta będzie miękka, ale nadal będzie się gryźć.
    4. Wyjmij na półmisek i trzymaj w cieple.
    5. Rozgrzej pozostały olej na dużej patelni średnie ciepło. Zwilżyć ręce wodą i uformować kulę z około 2 do 3 łyżek masy mięsnej. Wrzucaj klopsiki na gorącą patelnię i lekko dociśnij każdy klopsik. Smaż każdą stronę przez około 3-4 minuty lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
    6. Spuść olej z patelni.
    7. Wlej 1 szklankę bulionu wołowego do na patelni dodaj sos sojowy, sól i cukier.
    8. Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. W tym momencie dostosuj przyprawy, jeśli to konieczne. Zagęścić sos mieszanką skrobi kukurydzianej i wody, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Skrop olejem sezamowym i posyp posiekaną zieloną cebulką.
    9. Ułóż klopsiki na kapuście pekińskiej na talerzu.