Duszony Kurczak z Karczochami I Oliwkami

Duszony Kurczak z Karczochami I Oliwkami

Składniki:

  • czubate 1/2 szklanki serc karczochów
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka (domowej roboty jeszcze lepiej, jeśli masz)
  • 2 garście świeżej bazylii, pokrojonej
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki pestek oliwek kalamata
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerwona cebula, mała kostka
  • sól i pieprz
  • 1 funt piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 1/2 szklanki białego wina
  • Instrukcja:

    1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem . Na dużej patelni, na średnim ogniu, dodaj kilka kropel oliwy z oliwek.
    2. Ułóż na patelni skórkę kurczaka i smaż na złoty kolor, odwróć i smaż przez kilka minut. z drugiej strony.
    3. Wyjmij kurczaka i połóż na półmisku. Jeśli patelnia jest sucha, dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek i cebulę. Smaż, aż lekko zmiękną. Ostrożnie dodaj białe wino i zeskrob wszystkie pyszne kawałki z dna patelni. Pozwól, aby wino zredukowało się o połowę.
    4. Dodaj serca karczochów, oliwki i bulion.
    5. Włóż kurczaka z powrotem do garnka i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.Ponownie wyjmij kurczaka z patelni.
    6. Dodaj sok z cytryny i bazylię. Gotuj przez 5 minut.
    7. Wlej ten wspaniały sos na kurczaka i ciesz się!
    8. 20