Składniki:
Instrukcja:
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem . Na dużej patelni, na średnim ogniu, dodaj kilka kropel oliwy z oliwek.
- Ułóż na patelni skórkę kurczaka i smaż na złoty kolor, odwróć i smaż przez kilka minut. z drugiej strony.
- Wyjmij kurczaka i połóż na półmisku. Jeśli patelnia jest sucha, dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek i cebulę. Smaż, aż lekko zmiękną. Ostrożnie dodaj białe wino i zeskrob wszystkie pyszne kawałki z dna patelni. Pozwól, aby wino zredukowało się o połowę.
- Dodaj serca karczochów, oliwki i bulion.
- Włóż kurczaka z powrotem do garnka i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.Ponownie wyjmij kurczaka z patelni.
- Dodaj sok z cytryny i bazylię. Gotuj przez 5 minut.
- Wlej ten wspaniały sos na kurczaka i ciesz się!
20