Enchiladas z indyka

Enchiladas z indyka

Składniki:

  • 1 funt resztek indyka, zarówno brązowe, jak i białe mięso, w plasterkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 Cebula, obrana i posiekana
  • 1 Seler pokrojony na pół i pokrojony
  • 1 Czerwona papryka, pokrojony
  • 3 Ząbki czosnku, obrane i pokrojone
  • 1 pomidor, siekany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu z indyka
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion chili
  • 1/2 łyżeczki proszku kokosowego
  • Sól i pieprz do smak
  • 5 uncji tartego sera, takiego jak Monterey Jack lub cheddar
  • 8 kukurydzianych tortilli (jeśli nie robisz własnych to polecam Old El Paso)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do (180C) znak gazowy
    2. Na patelni z grubym dnem zmiękcz cebulę i seler w oliwie z oliwek.
    3. Dodaj czerwoną paprykę, czosnek, pomidory, 1 łyżka przecieru pomidorowego i bulion, następnie zagotować.
    4. Dodaj przyprawy i posmakuj do przypraw.
    5. Dodaj chil li, jeśli czujesz się odważny i pomagasz odegnać zimowe chłody.
    6. Gotuj na wolnym ogniu, aby smaki rozwinęły się przez około 15 minut.
    7. Następnie spuść większość płynu z patelni.
    8. Nałóż gęstszy z dwóch sosów (sos do nadzienia ) z powrotem na patelnię i dodaj indyka i 1/2 sera. Dobrze wymieszaj.
    9. Nałóż nadzienie na środek każdej kukurydzianej tortilli i zawiń, a następnie umieść je złożoną stroną do dołu w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
    10. Wymieszaj 1 łyżka pomidorów do polanego sosu i polej naczynie, a następnie posyp pozostałym serem.
    11. Piecz przez 15 minuty lub do momentu, gdy ser zarumienienie, a sos bulgocze.
    12. 180