4 szklanki bulionu warzywnego (w zależności od pożądanej grubości)
15 uncja puszki fasoli garbanzo, odsączonej (jeśli wolisz świeże, po prostu je wstępnie namocz i ugotuj)
4 szklanki jarmużu (lub innego mocno zielonego) , posiekane lub podarte
Dodatki: Zwykły Jogurt Grecki (dostaję 2%%), Feta kruszy się,
1Ugotuj boczek w piekarniku holenderskim lub w garnku do zupy na średnim poziomie ciepło. Boczek wyjąć szczypcami i zostawić tłuszcz. (Alternatywnie na patelni podgrzej oliwę z oliwek lub oliwę z masłem.)
2Pokrusz bekon i odstaw na bok.
3Dodaj posiekaną marchewkę i cebulę do tłuszczu z bekonu ( nadal na średnim ogniu). Gotuj około 4-5 minut, mieszając.
4Dodaj czosnek i mieszaj przez minutę lub dłużej.
5Dodaj paprykę, sól, kminek i pokruszoną czerwoną paprykę i mieszaj przez około 30 sekund.
6Podkręć ogień i dodaj bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia i gotować przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
7Dodaj jarmuż i przykryj miksturę i gotuj przez około 10 minut.
8Posyp kruszonką z bekonu (w razie potrzeby) i wymieszaj.
9Na wierzch z wybranymi dodatkami. Podawaj z pitą, naan lub chrupiącym chlebem jako pyszny posiłek.
Instrukcje:
Boczek ugotuj w holenderskim piekarniku lub garnku do zupy na średnim ogniu.
Bekon wyjmij szczypcami i odstaw tłuszcz. (Alternatywnie wystarczy podgrzać oliwę z oliwek lub połączenie oliwy z masłem na patelni.)
Boczek pokruszyć i odstawić.
Do tłuszczu z bekonu dodać posiekaną marchewkę i cebulę ( nadal na średnim ogniu). Gotuj przez około 4-5 minut, mieszając.
Dodaj czosnek i mieszaj przez minutę lub dłużej.
Dodaj paprykę, sól, kminek i pokruszoną czerwoną paprykę i mieszaj przez około 30 sekund.
Podkręć ogień i dodaj bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia i gotować przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj jarmuż i przykryj mieszankę i gotuj przez około 10 minut.
Posyp kruszonką z bekonu (jeśli chcesz) i wymieszaj.
Na wierzch z wybranymi dodatkami.
Podawać z pitą, naan lub chrupiącym chlebem jako pyszny posiłek.