Fasola Garbanzo i Ziele

Fasola Garbanzo i Ziele

Składniki:

  • 3 paski boczku
  • 1 szklanka posiekanej marchewki (około 3 średnie)
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 czosnek rękawiczki, mielone
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (w zależności od pożądanej grubości)
  • 15 uncja puszki fasoli garbanzo, odsączonej (jeśli wolisz świeże, po prostu je wstępnie namocz i ugotuj)
  • 4 szklanki jarmużu (lub innego mocno zielonego) , posiekane lub podarte
  • Dodatki: Zwykły Jogurt Grecki (dostaję 2%%), Feta kruszy się,
  • 1Ugotuj boczek w piekarniku holenderskim lub w garnku do zupy na średnim poziomie ciepło. Boczek wyjąć szczypcami i zostawić tłuszcz. (Alternatywnie na patelni podgrzej oliwę z oliwek lub oliwę z masłem.)
  • 2Pokrusz bekon i odstaw na bok.
  • 3Dodaj posiekaną marchewkę i cebulę do tłuszczu z bekonu ( nadal na średnim ogniu). Gotuj około 4-5 minut, mieszając.
  • 4Dodaj czosnek i mieszaj przez minutę lub dłużej.
  • 5Dodaj paprykę, sól, kminek i pokruszoną czerwoną paprykę i mieszaj przez około 30 sekund.
  • 6Podkręć ogień i dodaj bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia i gotować przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • 7Dodaj jarmuż i przykryj miksturę i gotuj przez około 10 minut.
  • 8Posyp kruszonką z bekonu (w razie potrzeby) i wymieszaj.
  • 9Na wierzch z wybranymi dodatkami. Podawaj z pitą, naan lub chrupiącym chlebem jako pyszny posiłek.
  • Instrukcje:

    1. Boczek ugotuj w holenderskim piekarniku lub garnku do zupy na średnim ogniu.
    2. Bekon wyjmij szczypcami i odstaw tłuszcz. (Alternatywnie wystarczy podgrzać oliwę z oliwek lub połączenie oliwy z masłem na patelni.)
    3. Boczek pokruszyć i odstawić.
    4. Do tłuszczu z bekonu dodać posiekaną marchewkę i cebulę ( nadal na średnim ogniu). Gotuj przez około 4-5 minut, mieszając.
    5. Dodaj czosnek i mieszaj przez minutę lub dłużej.
    6. Dodaj paprykę, sól, kminek i pokruszoną czerwoną paprykę i mieszaj przez około 30 sekund.
    7. Podkręć ogień i dodaj bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć do wrzenia i gotować przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
    8. Dodaj jarmuż i przykryj mieszankę i gotuj przez około 10 minut.
    9. Posyp kruszonką z bekonu (jeśli chcesz) i wymieszaj.
    10. Na wierzch z wybranymi dodatkami.
    11. Podawać z pitą, naan lub chrupiącym chlebem jako pyszny posiłek.
    12. 039